Lideratge: Teories, Tipus i Comunicació en Centres Educatius

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,3 KB

Teoria de la Contingència

Les teories de la contingència, a diferència de les teories anteriors, consideren per primera vegada la naturalesa del grup i no la naturalesa del líder.

És la primera teoria que defineix que en tota acció de lideratge hi ha dues dimensions essencials: la tasca i el procés.

Els components essencials són: la relació líder-grup, l'estructuració de la tasca i la posició de poder.

Característiques del Lideratge Transaccional i Transformacional

Lideratge Transaccional

El líder transaccional és un gestor que gestiona objectivament. Treballa sobre la institució, però com un contracte. És un lideratge passiu i es mou des d'una perspectiva conductista. La missió del grup és irrellevant, perquè el seu objectiu és mantenir la pau dins del grup i del seu poder. Es basa en un pacte, en un intercanvi: el grup li dóna el poder al líder, el reconeix com a tal i, per tant, li dóna la possibilitat d'exercir el seu lideratge; a canvi, el líder proporciona recursos bàsics al grup perquè aconsegueixi els seus objectius. Lògica molt mecanicista. La missió del grup és irrellevant.

Lideratge Transformacional

El líder transformacional és una persona que té visió, que posa sempre els objectius sobre la taula, genera cohesió, recorda al grup el sentit i estableix connexions amb l'entorn. Adequa el grup per afrontar-les. El seu treball l'agafa com un repte apassionant d'assumir el lideratge d'un grup en aquest sentit. És carismàtic i actiu. Té en compte la individualitat de cada membre del grup. Actua com a mentor, ajudant a anar més enllà del que un mateix es proposa, ajudant en la motivació intrínseca.

Lideratge Distribuït

El lideratge distribuït existeix perquè estem en un món tecnològic, on les tecnologies fan que un líder d'un país pugui treballar amb un altre d'un altre país; això genera uns formats de lideratge particulars. A més, això es vincula amb la necessitat d'empoderament i de distribuir els lideratges perquè, com que no hi ha presencialitat, els líders puguin fer...

Les últimes teories de lideratge sobre l'aprenentatge, sobre la connectivitat, ens situen en una lògica d'intel·ligència col·lectiva i, per tant, no identifiquen l'individu com un subjecte d'intel·ligència única, sinó que depèn de les intel·ligències dels altres. És una teoria que treballa la lògica de la intel·ligència social. A més, també treballa el treball en xarxa.

Comunicació Interna i Externa en Centres Educatius

Comunicació Interna

La comunicació interna està relacionada amb la funció de lideratge pedagògic, que consisteix a animar el professorat a generar debats sobre el Projecte Educatiu de Centre (PEC). Això es pot relacionar amb el recompte d'ocasions de comunicar-se, en què es realitzen entrevistes anuals, entrevistes d'autoavaluació, reunions formals o informals, etc.

Comunicació Externa

La comunicació externa està relacionada amb la funció de representació. La persona que representa el centre (directora) participa en les jornades de portes obertes, el patrocini, les relacions públiques i les associacions amb altres escoles.

Entradas relacionadas: