Els Límits de la Llibertat i el Poder Social segons Mill

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB

Límits Llibertat Individual i Poder Social (Mill)

El tema bàsic que es proposa analitzar Mill en aquest capítol és establir els límits de la llibertat individual i del poder de la societat sobre l’individu.

Deures de la Vida en Comú segons Mill

Mill descriu els deures que comporta la vida en comú. Afirma que «Tots els qui... envers la resta?». D’una banda, tothom té l’obligació de respectar els drets individuals o subjectius de cadascú (drets reconeguts, bé legalment, bé suposats o de manera tàcita, i pertanyents a l’àmbit individual). D’altra banda, tot individu ha de fer-se càrrec de la part que, en justícia, li correspongui del cost de viure en societat, és a dir, els treballs i sacrificis necessaris per a la col·lectivitat i la seva defensa. La societat ha de fer respectar aquestes obligacions i pot penalitzar mitjançant una opinió negativa tota conducta molesta; a més, en el cas que aquesta conducta perjudiqués els interessos dels altres individus, té dret a intervenir-hi. Convé remarcar que Mill defensa la màxima llibertat de l’individu, per bé que aquest ha d’assumir-ne les conseqüències.

El Principi del Dany i els Límits de la Llibertat

La concepció segons la qual «la llibertat de cadascú acaba on comença la dels altres», principi que avui forma part de l’ideari comú, il·lustra perfectament que la societat té dret a intervenir quan les opcions particulars d’algú comprometen el benestar general o d’un altre individu. Aquest és el famós principi del dany.

Deures envers Un Mateix vs. Deures Socials

Els que denominem deures envers nosaltres no són socialment obligatoris, llevat que les circumstàncies els converteixin alhora en deures envers els nostres semblants. Com a principi fonamental, cadascú pot fer amb la seva vida lliurement allò que vulgui. Mill observa, tanmateix, que algunes conductes afecten negativament els drets d’altres individus.

La Societat Pot Castigar l'Embriaguesa? Mill

Segons Mill, està o no justificat que la societat castigui algú perquè està ebri? Sempre que aquest comportament no afecti de manera notòria els altres, l’individu pot, en exercici de la seva llibertat, estar ebri; ara bé, si la seva conducta perjudica els altres, si l’individu és culpable d’una infracció social, cal castigar-lo.

Responsabilitat Generacional en l'Educació (Mill)

Per què «cada generació és responsable de la formació i de les circumstàncies que envolten la generació següent»? L’educació de les següents generacions pertany a l’àmbit col·lectiu del comportament i, les generacions joves tenen el dret a ser educades.

Opinió de la Majoria vs. Minories (Mill)

Posició de Mill respecte de les diferències d’opinió entre la majoria i les minories. En l’àmbit del comportament que afecta d’una manera important els altres, la majoria té dret a imposar-se sobre la minoria. Ara bé, en aquelles altres qüestions relatives al comportament individual lliurement escollit en la vida privada, la majoria no té cap dret a intervenir-hi ni imposar les opcions majoritàries.

Crítica a Imposar el Criteri Individual als Altres

Mill analitza una teoria dels drets socials que atorgui a cada individu el dret a fer obligatori el seu criteri i aplicar-lo als actes individuals dels altres. Una teoria dels drets socials que autoritzés fer extensiu als altres el propi criteri respecte dels actes individuals és del tot inacceptable, perquè sempre es podria sol·licitar la intervenció de la societat al·legant el perjudici causat per un determinat acte individual. Aquest criteri és tan fort que només se salvaria l’opinió mantinguda en secret (perquè, en ser coneguda per algú altre, aquest podria sentir-se perjudicat).

Mill sobre la Poligàmia i la Intervenció Forçada

Mill critica la poligàmia i n’explica l’existència com un fet derivat dels costums i la tradició. No es pot intervenir per la força si les persones afectades no ho demanen. Tanmateix, la societat pot enviar emissaris per tractar de modificar aquests costums mitjançant el diàleg i la persuasió pacífica.

Entradas relacionadas: