Lípids: Cera, Membrana i Terpens - Estructura i Funció

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,52 KB

Les Ceres

Són lípids que s'obtenen per esterificació d'un àcid gras amb un alcohol monovalent de cadena llarga. A temperatura ambient són sòlids.

CH3-(CH2)14-COOH + HO-C30H61 --> CH3-(CH2)14-COO-C30H61 + H2O

Els Lípids Complexos o de Membrana

Els lípids de membrana són lípids complexos, saponificables, en la composició dels quals, a més d'un alcohol i un o més àcids grassos, hi intervé un grup fosfòric, un glúcid o derivats aminats. Aquests lípids tenen un comportament amfipàtic.

Glicerofosfolípids (= Fosfoglicèrids)

El tercer grup alcohol de la glicerina es troba esterificat amb una molècula d'àcid fosfòric, formant l'anomenat àcid fosfatídic. Acostuma a estar constituït per un àcid gras saturat i un altre insaturat, i els seus derivats s'anomenen afegint el prefixe fosfatidil- al nom del substituent esterificat amb el grup fosfat. Els principals glicerofosfolípids són:

  • Fosfatidilglicerina: Es troba a les membranes bacterianes. Estretament relacionada amb aquest glicerofosfolípid hi ha la cardiolipina (difosfatidilglicerol), que es va aïllar del múscul cardíac i de membranes internes de les cèl·lules.
  • Fosfatidilserina: Abunda a la cara interna de la membrana cel·lular.
  • Fosfatidilcolina (o lecitina) i fosfatidiletanolamina: Es troben a les membranes cel·lulars externes de les plantes superiors i a la majoria de les membranes de cèl·lules animals.

Fosfoesfingolípids

L'esfingosina és un aminoalcohol de cadena llarga (CH i NH). Són èsters formats per la unió d'un àcid gras, una esfingosina, un grup fosfat i un aminoalcohol.

Colina: CH2-CH2-N+(CH3)3

Glicoesfingolípids

Els esfingoglicolípids deriven de la unió, per mitjà d'enllaç O-glicosídic, entre el grup alcohol de la ceramida i monosacàrids, com ara la glucosa, la galactosa, la N-acetilglucosamina. Formen part de les membranes cel·lulars, en les quals contribueixen a la rigidesa.

Cerebròsids

Tenen una molècula de monosacàrid, normalment galactosa a la membrana de les neurones i glucosa en altres teixits animals.

Gangliòsids

Apareix en aquests compostos una molècula d'àcid siàlic, i el nombre d'hexoses que presenten varia entre un i quatre. Es troben a la superfície externa de la membrana cel·lular, especialment les del teixit nerviós. Són receptors de membrana d'algunes toxines i certs virus.

Els Terpens o Isoprenoides

Els terpens o isoprenoides són molècules lineals o cícliques formades per la polimerització de l'isoprè o 2-metil-1,3-butadiè. Són molècules molt abundants als vegetals.

La seva classificació es determina pel nombre d'isoprens:

  • a) Monoterpens: (dos isoprens) Com els olis essencials de moltes plantes: mentol, geraniol, limonè, alcanfor...
  • b) Diterpens: (quatre isoprens). Destaca el fitol (forma part de la clorofil·la). Les vitamines A, E i K.
  • c) Tetraterpens: (vuit isoprens). Destaquen les xantofil·les i carotens (pigments vegetals que donen color a arrels i fruits).
  • d) Politerpens: Destaca el cautxú, usat per a la fabricació de goma.

Entradas relacionadas: