Lípids: Ceres, Glicerolípids i Esfingolípids
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB
Lípids: Ceres, Glicerolípids i Esfingolípids
3.2 Les Ceres
Són lípids que s’obtenen per esterificació d’un àcid gras amb un alcohol monovalent de cadena llarga. A temperatura ambient són sòlids.
3.3 Els Lípids Complexos o de Membrana
Els lípids de membrana són lípids complexos, saponificables, en la composició dels quals, a més d’un alcohol i un o més àcids grassos, hi intervé un grup fosfòric, un glúcid o derivats aminats. Aquests lípids tenen un comportament amfipàtic.
Glicerolípids
Els glicerolípids s’originen en esterificar-se dos dels grups alcohol de la glicerina amb dos àcids grassos, saturats o insaturats. Depenent de quina sigui la molècula unida al tercer grup alcohol de la glicerina, es distingeixen:
Gliceroglicolípids
El tercer grup alcohol està unit a un monosacàrid. Es troben a les membranes de les cèl·lules vegetals i els bacteris.
Glicerofosfolípids (= fosfoglicèrids)
El tercer grup alcohol de la glicerina es troba esterificat amb una molècula d’àcid fosfòric, formant l’anomenat àcid fosfatídic. Acostuma a estar constituït per un àcid gras saturat i un altre insaturat, i els seus derivats s’anomenen afegint el prefix fosfatidil al nom dels substituent esterificat amb el grup fosfat. Els principals glicerofosfolípids són:
- Fosfatidilglicerina, que es troba a les membranes bacterianes. Estretament relacionada amb aquest glicerofosfolípid hi ha la cardiolipina (difosfatidilglicerol). Es va aïllar del múscul cardíac i de membranes internes de les cèl·lules.
- Fosfatidilserina. Abunda a la cara interna de la membrana cel·lular.
- Fosfatidilcolina (o lecitina) i fosfatidiletanolamina, es troben a les membranes cel·lulars externes de les plantes superiors i a la majoria de les membranes de cèl·lules animals.
Esfingolípids
La molècula dels esfingolípids consta de tres components: un aminoalcohol insaturat, o esfingosina, al qual s’uneix un àcid gras insaturat i tots dos constitueixen un compost anomenat ceramida. El tercer compost és una molècula polar que s’uneix a l’àcid gras i és la que diferencia els diferents tipus d’esfingolípids. Aquests són:
Esfingoglicolípids
Els esfingoglicolípids deriven de la unió, per mitjà d’enllaç o-glicosídic, entre el grup alcohol de la ceramida i monosacàrids, com ara la glucosa, la galactosa, la N-acetilglucosamina. Formen part de les membranes cel·lulars, en les quals contribueixen a la rigidesa. Les fraccions glucídiques d’aquests esfingoglicerolípids (i de les glicoproteïnes) formen el glicocàlix situat a l’exterior de la membrana (ho veurem més endavant). Actuen com a marcadors biològics i llocs de reconeixement cel·lular.
Entre els més importants tenim:
- Cerebròsids. Tenen una molècula de monosacàrid, normalment galactosa a la membrana de les neurones i glucosa en altres teixits animals.
- Gangliòsids. Apareix en aquests compostos una molècula d’àcid siàlic i el nombre d’hexoses que presenten varia entre un i quatre. Es troben a la superfície externa de la membrana cel·lular, especialment a les del teixit nerviós. Són receptors de membrana d’algunes toxines i certs virus.
Esfingofosfolípids (=fosfoesfingolípids)
Els esfingofosfolípids estan formats per la unió del grup alcohol de la ceramida, mitjançant enllaç èster, amb una molècula d’àcid ortofosfòric, unit a una molècula d’etanolamina o de colina. Els composts més importants són les esfingomielines, que formen part de les estructures de les beines de mielina de les neurones.
Lípids Sense Àcids Grassos o Insaponificables
4.1 Els Terpens o Isoprenoides
Els terpens o isoprenoides són molècules lineals.