Lleis Ponderals i Estequiometria en Química
Clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB
Lleis Ponderals
Llei de Conservació de la Massa (Lavoisier)
En qualsevol canvi químic, la massa es conserva.
Llei de les Proporcions Definides (Proust)
La proporció en massa dels elements en un compost químic és constant.
Llei de les Proporcions Múltiples (Dalton)
Quan dos elements es combinen per formar més d'un compost, les masses d'un element que es combinen amb una massa fixa de l'altre element estan en una relació de nombres enters senzills.
Llei dels Volums de Combinació (Gay-Lussac)
Els volums de gasos que reaccionen en una reacció química, en condicions de pressió i temperatura constants, estan en una relació de nombres enters senzills.
Hipòtesi d'Avogadro
Volums iguals de gasos diferents, en les mateixes condicions de pressió i temperatura, contenen el mateix nombre de molècules (6,022 x 1023 molècules/mol).
Valències dels Elements
H, Li, Na, K, Rb, Cs, Fr, Ag: 1
Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra, Zn, Cd: 2
Sc, B (-3), Al: 3
Ti: 2, 3, 4
V: 2, 3, 4, 5
Cr: 2, 3, 6
Mn: 2, 3, 4, 6, 7
Fe, Co, Ni: 2, 3
Pd, Pt: 2, 4
Hg, Cu: 1, 2
C, Si, Ge, Sn, Pb: 2, 4 (-4)
N, P, As, Sb, Bi: 3, 5 (-5)
O: -2
F: -1
S, Se, Te: 2, 4, 6 (-2)
Cl, Br, I: 1, 3, 5, 7 (-1)
Condicions Normals i Estàndard
Condicions normals: 25 °C + 1 atm
Condicions estàndard: 0 °C + 1 atm
Biologia
Càlcul de la Mida Aparent
X = Mida aparent (gran) (regla) / Mida real (petita) (micra)
cm, mm, μm (micròmetre o micra)
Escala en micres, cm de regla, fórmula sempre amb les mateixes unitats.
Respiració Cel·lular
L'oxigen: Mengem matèria orgànica formada per glúcids, lípids i proteïnes. Això entra a les cèl·lules, on els enzims la descomponen en molècules més petites. Per crear aquests enzims es necessita energia, llavors, per no desaprofitar-la, el procés està fet perquè tot s'acabi convertint en Acetil-CoA. A partir d'aquí es necessita el mateix enzim per a tots els compostos.
En descompondre-ho tot (per hidròlisi), les molècules perden electrons, és a dir, s'oxiden. I la cèl·lula guanya aquests electrons, és a dir, es redueix.
L'Acetil-CoA entra al mitocondri i, mitjançant el cicle de Krebs, s'acaba d'oxidar del tot, quedant CO2. En acabar de treure tots els H+, aquests van al NAD+ formant NADH + H+.
El NADH + H+ es descompon en protons i electrons (primer acceptor de protons i electrons). Els protons van a l'espai intermembranós per un bombeig de protons (gràcies a l'energia perduda dels electrons) i els electrons van passant per les proteïnes del complex de la cadena transportadora d'electrons i van perdent energia. Es forma un gradient. Els protons entren a l'espai de dins del mitocondri a través de l'ATP sintasa (enzim). Aquest ATP sintasa (gràcies a l'energia de l'entrada dels protons) sintetitza ATP (adenosina trifosfat), que té molta energia. Els electrons amb poca energia i els protons que ara estan junts, s'uneixen amb l'O2 (últim acceptor d'electrons) que respirem, formant H2O.