Llibertat i Determinisme: Anàlisi Filosòfica de l'Acció Humana
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,75 KB
Llibertat i Determinisme
Una característica bàsica de les accions humanes és que han de ser voluntàries i lliures. Per això és important saber què entenem per llibertat i mirar d'aclarir si la llibertat existeix realment. Per definir llibertat es pot diferenciar en dos sentits:
Llibertat Externa o d'Acció
És la possibilitat d'actuar en un marc social sense que res ni ningú ens ho impedeixi; sense que hi hagi restriccions que impossibilitin les nostres accions. És la llibertat de l'àmbit polític i jurídic. Fa referència a l'aspecte objectiu de l'acció. A partir del marxisme es fa una distinció que es diferencia de la llibertat externa: positiva/pràctica o negativa/teòrica.
Negativa o Teòrica
La llibertat externa és negativa quan s'entén únicament com l'absència d'impediments o de coaccions externes a l'hora de realitzar l'acció.
Positiva o Pràctica
Es dona quan a més de no haver-hi impediments es produeixen les possibilitats reals de realitzar l'acció, és a dir, quan es donen les condicions i mitjans necessaris que permeten fer possible l'acció i no només la manca de restriccions externes.
Llibertat Interna o d'Elecció (Lliure Albir)
És la capacitat i la possibilitat de triar alguna cosa sense que aquesta elecció estigui condicionada per algun element extern o per alguna restricció mental del subjecte. És la llibertat de l'àmbit personal o moral. Fa referència a l'aspecte subjectiu de les eleccions i decisions. També hi ha dues distincions entre positiva i negativa.
Negativa
És la que es produeix quan no hi ha restriccions que ens impedeixin triar.
Positiva
Quan a més a més de no haver-hi aquestes restriccions tenim la informació i coneixements necessaris per poder triar.
Totes dues llibertats, tot i ser diferents, es relacionen i es necessiten perquè la llibertat interna és la possibilitat de triar una acció concreta i la llibertat externa és la possibilitat de fer l'acció que hem triat sense que la societat ho impedeixi. Per això, una no té sentit sense l'altra.
La llibertat interna planteja un problema important que és la dificultat que tenim de tenir garanties de la seva existència perquè tot i tenir l'experiència subjectiva de ser lliures, de triar i decidir lliurement, tot i així podria ser que estiguéssim equivocats, que hi haguessin causes necessàries que provoquen les nostres accions i que nosaltres desconeixem. Aquest problema ens ha portat a plantejar-nos si la llibertat existeix realment.
El Determinisme
És una postura filosòfica que nega l'existència de la llibertat, és a dir, que defensa que qualsevol acció està causada necessàriament per algun element previ. Tota acció està determinada de forma inevitable i la podríem predir si disposéssim de la informació necessària. Els partidaris d'aquesta postura, consideren que els éssers humans no tenim ni llibertat de l'acció ni llibertat de decisió, que totes les accions són determinades.
Tipus de Determinisme
Determinisme Físic
És el tipus de determinisme que defensa que tota acció es pot explicar a partir de les lleis físiques de la naturalesa. Totes les accions tenen una causa necessària determinada per les lleis de la naturalesa. Aquest determinisme es basa en una concepció mecanicista format per molts elements materials i que està dirigit per lleis mecàniques; per lleis fixes de la naturalesa de manera que si coneixem els elements que intervenen en una acció i les lleis que s'apliquen, la podem predir de forma completa.
Determinisme Genètic
És la postura que defensa que el codi genètic determina totes les accions dels éssers vius, és a dir, que la nostra herència biològica és la causa necessària no només de la nostra constitució física sinó que també del nostre caràcter i decisions i accions.
Determinisme Social
És un tipus de determinisme ambiental, educacional o econòmic. Aquest determinisme és oposat al genètic i que defensa que els factors socials, ambientals, educatius, culturals, familiars o econòmics determinen la nostra conducta. Defensen que el que hem après a nivell social és la causa necessària de les nostres accions i decisions.
Determinisme Teològic o Fatalisme
Defensa que existeix un ésser o element superior i que determina i dirigeix totes les accions dels éssers humans. Creu en l'existència d'un destí predeterminat i que no es pot evitar de cap manera i que és la causa de totes les nostres accions. Per aquests autors, tot està fixat i previst i no pot canviar de cap manera.