La Llibertat guiant al poble: Anàlisi i Context Històric
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,24 KB
FITXA TÈCNICA
Nom de l'obra: La Llibertat guiant al poble
Autor: Eugène Delacroix
Estil: Romanticisme
Cronologia: Primer terç del segle XIX (1830)
Tècnica i suport: Oli sobre tela
Localització: Museu del Louvre (París)
Dimensions: Gran format. (2,60 x 3,25 m)
CONTEXT HISTÒRIC I ARTÍSTIC
La Revolució Francesa i la Revolució Industrial de transformació política, econòmica i social al llarg del S.XIX. La Revolució Francesa
Delacroix, deixeble de Gèricault, és el màxim exponent de la pintura romàntica francesa. Va aprendre copiant els grans mestres del Louvre i també es va influenciar de la llum i el color de la Pintura Veneciana. Va fer un viatge al Marroc d'on va aprendre l'exotisme i va quedar fascinat per la llum que després trobarem a les seves pintures
ANÀLISI FORMAL
Pintura feta a l'Oli de grans dimensions que representen la figura de la llibertat guiant el poble de París.
La composició és piramidal i en el vèrtex del triangle hi ha la bandera Republicana tricolor. Delacroix utilitza la perspectiva lineal i situa la figura en tres plans de profunditat. Primer pla:
- Hi ha cossos morts situats amb escorços exagerats. Imita els cadàvers dels nàufrags del Rai de la Medusa.
Eix central:
- Hi ha l'Al·legoria de la Llibertat amb el pit descobert representada com una dona valenta que porta un fusell amb baioneta a la mà esquerra i a la mà dreta porta la bandera Republicana. Porta un barret Frigi com a símbol de llibertat (distintiu dels lliberts de l'Antiga Roma).
- Als peus de la llibertat hi ha un camperol que dirigeix la mirada cap a ella en senyal de protecció i inicia el joc de mirades dels personatges centrals.
A la dreta, el Burguès amb barret de copa i Arcabús, representa l'única classe social capaç de portar els francesos cap al progrés. És per això que Delacroix el situa al capdavant de la multitud.
A l'esquerra de la llibertat, hi és un representant de la joventut amb dues pistoles aixecant el braç dret i camina cap a nosaltres seguint la llibertat
Fons: la composició s'entreveu les torres de Notre Dame. L'atmosfera és molt borrosa amb influència de Constable.
Aquesta pintura sembla que estigui viva, les línies són dinàmiques i es mouen en totes direccions. És una pintura molt dinàmica i Delacroix introdueix els espectadors dins de l'escena.
Llum: és irreal i il·lumina només els punts que l'artista vol destacar, donant la major importància a la figura de la llibertat amb una llum més blanca com una aurèola. Destacant els color de la bandera Republicana
Cromatisme: la gamma cromàtica repeteix els colors de la bandera tricolor (blau, vermell i blanc) però, també destaca generalment les tonalitats grises i ocres. Predomina el color per sobre de la línia.
Pinzellada: llisa i intensa
ANÀLISI CONCEPTUAL
Al·legoria de la llibertat que fa referència a les 3 tornades retòriques de 1880 a París. Delacroix, tria el dia 20 de pilici, que va ser el moment en el que els joves es van alçar en barricades per corderar París.
Es va posar fi al regnat del sarrer barroc frances Cortes X. Es va canviar en Lluís Felip