Llocs Sagrats de l'Hinduisme i el Nou Testament

Clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,63 KB

Llocs sagrats de l’hinduisme: Benarés és la ciutat sagrada de l’hinduisme. És on es va manifestar Shiva i hi va viure com un asceta. A més a més, és la ciutat de la mort. Tot hindú tradicional vol ser incinerat en aquesta ciutat sagrada ja que morir-hi assegura una reencarnació favorable.

Llocs de Pelegrinatge

  • Pushkar: lloc de pelegrinatge i temple dedicat a Brahma.
  • Puri: temple dedicat a Visnú.
  • El temple de Kanchipuram: al sud-est del país, dedicat a Shiva.

La construcció del temple suposa un espai sagrat. Comporta proporcionar un lloc on la persona pugui apropar-se a la divinitat. La imatge de la divinitat es guarda en un santuari anomenat garbhagriha o cambra-ventre, al cor del temple. En els temples del nord de l’Índia, aquesta cambra-ventre està coronada pel sijara, un gran terrat piramidal que configura la part més alta del temple. A l’interior del temple es troben nombroses imatges i altars de divinitats ornamentades per a les celebracions davant dels quals s’ofereixen pregàries i ofrenes.

Doctrina: Les Quatre Nobles Veritats

a) Tota la vida és misèria i dolor. b) El dolor té el seu origen en el desig i en la ignorància. c) El sofriment pot ser vençut i poden alliberar-se del cicle de reencarnacions a través del Nirvana. d) El camí per a obtenir l’eliminació del sofriment és “el noble camí dels 8 passos”, anomenat també “camí del mig” que proposa un estil de vida d’austeritat exagerada i d’equilibri.

Les Vuit Nobles Branques

  1. Coneixement recte de les quatre nobles veritats.
  2. Actitud recta (mantenir-se allunyat dels desigs sensuals, de l’odi, de la malícia…).
  3. Paraula recta (no mentir, no parlar inútilment…).
  4. Acció recta (conducta moral: no matar, no robar, no cometre adulteri…).
  5. Ocupació recta (guanyar-se la vida sense fer mal als altres…).
  6. Pensament recte (reprimir els instints dolents i fomentar els bons…).
  7. Concentració recta (meditació intensa…).

Aquest camí dels 8 passos representa les 8 nobles branques que porten a la felicitat eterna (Nirvana). Estan representades pels 8 raigs de la roda de la doctrina budista. Aquest camí allibera la roda de les reencarnacions.

La Comunitat (Sangha)

Buda va oferir als seus deixebles una triple “joia”: un mestre (Buda), una llei (el Dharma) i les comunitats (Sangha). Durant la vida de Buda van començar a constituir-se aquestes comunitats de monjos mendicants. Formar part d’una comunitat budista, amb monjos i monges mendicants, implica acceptar cinc preceptes fonamentals i cinc regles.

Els Deu Manaments de la Comunitat

a) Els cinc preceptes: No matar o destruir vida, No robar, Portar una vida casta, No mentir, No beure begudes alcohòliques.

b) Les cinc regles: Menjar només a les hores establertes, No participar en danses, cants, espectacles o activitats frívoles, No embellir el cos amb joies o ornaments semblants, No fer servir llits o seients alts i sumptuosos, No acceptar ni plata, ni or ni diners.

El Nou Testament

Els orígens del cristianisme i de Jesús els trobem al Nou Testament, ja que en ell es parla de l'aliança de Déu amb Jesús.

Nou Testament: Nova forma de relació amb Déu que els creients han descobert a través de les paraules i la vida de Jesús, i també de la seva mort i la seva resurrecció. És un conjunt de 27 llibres on veiem un diàleg entre Déu i Jesús. Aquí trobem una novetat: un Jesús històric i un Jesús ressuscitat. La formació del Nou Testament es pot dividir en 3 etapes:

  • Jesús de Natzaret: biografia de qui era Jesús. (6 aC - 30 dC)
  • Les comunitats: conseqüències (30 dC - 70 dC)
  • Redacció d'escrits: es posa tot per escrit. (70 dC - 100 dC)

Aquestes 3 etapes estan marcades per dos períodes:

  • Pasqua: període de resurrecció.
  • Pre-pasqual: abans de la resurrecció de Jesús.
  • Post-pasqual: després de la resurrecció de Jesús.

Entradas relacionadas: