La Logística a l'Empresa: Optimització i Gestió Eficient
Clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 12,49 KB
La Logística a l'Empresa
La logística a l'empresa no depèn de les dimensions ni del sector d'activitat, sinó de la necessitat que tenen les empreses d'aprovisionar-se de forma adequada i de donar una resposta eficient i adequada als consumidors.
Concepte
La logística ha anat evolucionant en el temps de forma simultània al desenvolupament de l'aplicació de polítiques i estratègies de màrqueting a les empreses. La logística és el conjunt de tècniques i mitjans destinats a gestionar el flux de materials i d'informació, coordinant recursos i demanda, per assegurar el nivell determinat de servei amb el menor cost possible. Analitzant el concepte podem concloure:
- Conjunt de tècniques i mitjans
- Gestió de flux de materials
- Coordinació de recursos i demanda
- Determinat nivell de servei
- Menor cost possible
Funcions de la Logística
Aprovisionament:
- Gestió de comandes (especificació de necessitats, recerca de proveïdors, determinació de les mercaderies necessàries, realització de la comanda)
- Gestió d'estocs (determinació dels nivells d'estocs adequats per al funcionament de l'empresa amb el mínim cost possible)
Logística interna:
- Emmagatzematge (ubicació, conservació i manipulació de les mercaderies mentre es troben a l'empresa)
- Control d'inventaris (control i valoració de les existències de mercaderies als magatzems en cada moment)
Logística externa:
- Expedició de mercaderies (preparació de les comandes de clients)
- Transport (trasllat de la mercaderia des del magatzem fins al punt de destinació)
- Atenció al client (desenvolupament del sistema de logística comercial)
La funció logística és intermediària entre la producció i la comercialització. Referent a la producció, la logística gestiona l'aprovisionament dels materials necessaris i la localització dels magatzems. Referent a la comercialització, cal tenir en compte que l'expedició de mercaderies i el nivell de servei que es pot oferir al client són funcions bàsiques de la logística externa.
Objectius de la Logística
L'objectiu general és respondre a les necessitats de la distribució interna i externa amb eficiència. Per respondre a aquest objectiu, parlem de tres funcions logístiques:
- Aprovisionament: determinar els productes necessaris, relacionar-se amb els proveïdors, tenir les mercaderies precises en cada moment.
- Logística interna: determinar els recursos humans i materials precisos per al correcte desenvolupament de l'empresa, gestionar el magatzem amb criteris d'eficiència, controlar la ubicació i estat de les mercaderies, valorar les mercaderies utilitzant el mètode més adequat a cada situació.
- Logística externa: prioritzar les necessitats dels clients, adaptar-se dinàmicament als canvis de mercat, distribuir les mercaderies en forma i temps òptims amb el menor cost possible.
Implantació de la Logística
Per fer-ho, cal determinar el tipus d'empresa i el sector d'activitat al qual pertany, ja que la logística industrial (empreses fabricants) és més complexa que la logística comercial (empreses distribuïdores). Esquema:
- Logística industrial: aprovisionament - emmagatzematge i transport, fabricació, emmagatzematge, muntatge - comercialització.
- Logística comercial: aprovisionament - emmagatzematge i transport - comercialització.
Un cop sabem el tipus d'empresa, la mida i el seu sistema organitzatiu, podem trobar-nos amb 3 possibilitats:
- Externalitzar la funció.
- Incloure la funció logística al departament comercial.
- Crear el departament de logística de forma autònoma.
Pla de Direcció Logística
El pla de direcció logística és el document que inclou l'estratègia logística de l'empresa, el seu desenvolupament i el seu control, tenint en compte que existeixen diferents nivells de planificació a l'empresa i que, per tant, també afecta l'estratègia dels diferents departaments que la formen. Per fer-ho, cal preguntar-se:
- Quina és la situació actual?
- Quina és la situació desitjada?
- Quines accions cal fer per arribar a la situació desitjada?
El Procés de la Planificació Logística
Les seves fases són les següents:
- Fase 1: Anàlisi estratègica. En aquesta fase s'analitza la informació interna i externa sobre el producte, mercat i la competència, revisant el desenvolupament dels productes i les perspectives del mercat en el marc general de l'estratègia de l'empresa.
- Fase 2: Anàlisi operativa. En aquesta fase s'analitza tota la informació interna sobre el funcionament de diferents tasques que s'han de dur a terme.
- Fase 3: Revisió dels recursos. Aquí s'analitza l'aplicació dels diferents recursos en el desenvolupament de la funció logística.
- Fase 4: Definició d'objectius. Un cop feta l'anàlisi i haver determinat la situació de la logística de l'empresa, cal establir els objectius per assolir els objectius marcats. Existeixen dos tipus d'objectius: estratègics i operatius o tàctics.
- Fase 5: Estructura de l'organització. És el moment de definir la forma d'aconseguir els objectius aplicant els recursos disponibles. L'estructura s'ha de determinar sobre els següents elements: els recursos humans, la planificació operativa, els recursos materials i el sistema d'informació.
- Fase 6: Control de les accions. En totes les fases del procés, cal aplicar un sistema d'avaluació i control que estigui basat en criteris d'eficiència.
La Cadena Logística
També anomenada cadena de subministraments, consisteix en un sistema integrat per les funcions d'emmagatzematge i transport que té com a finalitat posar els productes a disposició del consumidor. Els seus objectius són:
- Optimitzar el transport (aplicant economies d'escala usant mitjans de major capacitat, utilitzant la combinació d'elements de transport de diferent capacitat, establint rutes de doble direcció per tal que el transport sempre es realitzi a plena càrrega).
- Minimitzar la quantitat de productes en estoc (mantenint les mercaderies el menor temps possible al magatzem, disminuir el número de magatzems pels quals ha de passar la mercaderia).
- Lliurar la mercaderia just a temps (combinant de forma adequada els mitjans de transport amb l'emmagatzematge).
El disseny de la cadena logística suposa una decisió d'alt valor estratègic i de gran importància per a l'empresa a causa de 3 circumstàncies fonamentals: elevat cost econòmic, possibilitat d'establir avantatges competitius i nivell de risc.
Elements d'una Cadena Logística
Centre de transferència i d'aprovisionament --- Transport --- Centre de transferència de producció --- Transport --- Centre de distribució --- Transport --- MERCAT. Com més passos, més cost final.
Característiques Bàsiques dels Elements d'una Cadena Logística
Centres de transferència:
- Plataformes logístiques (instal·lacions on se centralitza una gran quantitat de mercaderia per ser distribuïda als seus punts de destinació).
- Magatzems de trànsit (són magatzems que agrupen comandes de petites dimensions realitzades a diferents proveïdors per reunir les mercaderies en enviaments de major volum cap a plataformes logístiques o a altres tipus de destinació).
- Magatzems locals (concentren les comandes dels clients de la mateixa àrea geogràfica per després distribuir-les entre els minoristes de la mateixa zona, també es denominen magatzems de distribució regional).
Elements de transport:
- De gran capacitat (són mitjans de transport capaços de transportar grans quantitats de mercaderia, s'utilitzen entre els magatzems de trànsit i les plataformes logístiques i entre aquestes i els magatzems locals).
- De poca capacitat (són mitjans de transport més ràpids però de molta menor capacitat que els anteriors).
Factors de temps: en la logística, el factor temps és fonamental perquè els materials han d'estar en la seva destinació just a temps i en les quantitats apropiades.
Models de Gestió Logística
El disseny de la cadena logística es desenvolupa definint l'estructura d'aquesta cadena i realitzant un sistema de distribució per als dos fluxos (mercaderies i informació). Poden ser models centralitzats o descentralitzats. En el centralitzat, la producció i la distribució van a parar a la plataforma logística, i en el descentralitzat, la producció i la distribució van a parar en els diferents magatzems de l'empresa.
Qualitat Logística
La qualitat és una estratègia que permet adquirir avantatges competitius, optimitzant l'aplicació dels recursos que té l'empresa, constituint un argument bàsic de competència. Per tant, podem dir que la qualitat:
- Fa referència a tota l'organització empresarial.
- Es planteja a llarg termini amb l'objectiu de millorar el resultat de l'empresa.
- El servei al client augmenta significativament.
- Es marquen una sèrie de normes per fer les coses bé a la primera i sense errors.
Qualitat Total
S'entén per qualitat total el sistema de gestió empresarial basat en la idea de la millora contínua, que té com a principals principis:
- Total satisfacció dels clients en l'assoliment de les seves expectatives i necessitats.
- Desenvolupament d'un procés de millora contínua en totes les activitats i processos de l'empresa.
- La direcció hi ha d'estar totalment compromesa.
- Cal que tots els membres de l'empresa hi participin i es fomenti el treball en equip.
- Cal que els proveïdors s'impliquin en el sistema de gestió d'aprovisionaments.
- Identificació de les dimensions del procés sotmès a millora contínua.
- Les decisions s'han de prendre a partir de dades i fets objectius.
Dimensions de la Qualitat Logística
- Prestacions bàsiques: en logística, són prestacions bàsiques el transport i l'emmagatzematge amb unes determinades condicions mínimes de conservació.
- Prestacions afegides: els lliuraments urgents i la utilització de xarxes logístiques eficients es poden considerar prestacions afegides.
- Fiabilitat: en logística, la no comissió d'errors té a veure amb el compliment dels terminis de transport i la gestió òptima dels estocs.
- Compliment dels estàndards fixats: en logística, els estàndards fixats tenen a veure sempre amb el temps de transport i emmagatzematge, així com amb la quantitat de producte transportada o emmagatzemada.
- Capacitat de reacció: es considera una mesura de qualitat la capacitat de l'organització per resoldre els possibles errors amb rapidesa, eficiència i sol·licitud.
Control de Qualitat
Per tal que un sistema de qualitat sigui eficient, cal dur a terme un programa de control de qualitat, que consisteix en comprovar l'aplicació del procés de millora contínua. Hi ha 3 índexs bàsics:
- Índex de serveis: és el percentatge de comandes servides sobre el total de comandes rebudes. Determina la probabilitat que existeixin problemes de desabastiment.
- Índex de devolucions: és el percentatge de comandes amb devolució respecte del total de les comandes servides. Determina la probabilitat d'errors i desperfectes.
- Índex de retards: és el percentatge de comandes servides fora de termini sobre el total de comandes servides.
Índexs Bàsics:
- Índex de serveis = comandes servides / comandes total rebudes (indica el grau d'abastiment, + alt).
- Índex de devolucions = comandes amb devolució / comandes servides (indica el grau de probabilitat de devolució, menor).
- Índex de retards = índex de comandes servides fora de termini / total de comandes servides, menor.