Lucy: L'Australopithecus Afarensis i els seus Contemporanis

Clasificado en Geología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB

Qui era Lucy?

Lucy era un Australopithecus afarensis de 3,2-3,5 milions d'anys d'antiguitat. Trobada a pocs quilòmetres d'Etiòpia, és la més famosa ja que se n'ha trobat gairebé tot l'esquelet. És una femella d'un metre i poc d'altura, que ja caminava amb les dues extremitats inferiors. Els seus peus, com els dels humans actuals, indiquen que era bípeda. Se la situa com un ancestre dels Homo sapiens i també una connexió evolutiva amb els primats. Es diu que va morir en caure d'un arbre i se sap que va tenir fills, però no quants.

Austrolopitecs: Un Gènere Extingit

Els Austrolopitecs són un gènere ja extingit de primats homínids dins del qual hi ha diverses espècies diferents. Van habitar l'Àfrica prehistòrica des de fa uns 4,4 milions d'anys. Són els primers primats bípedes en caminar amb les extremitats inferiors. Tenien els braços robustos i llargs, semblants als dels simis, cosa que indica que combinaven el seu desplaçament sobre les extremitats inferiors amb l'escalada als arbres. Eren petits i prims, d'1,20-1,40 m.

Espècies més conegudes d'Austrolopitecs:

  • Anamensis: Van viure per la zona de Kenya entre 4,9 i 3,9 milions d'anys.
  • Afarensis: Situats entre 3,9 i 2,7 milions d'anys.
  • Africanus: Es situen entre 3 i 2,5 milions d'anys.

Astenosfera i Plaques Litosfèriques

Astenosfera: Està formada per materials del mantell i té un gruix variable, d'uns 600 km. Les roques es mantenen en estat sòlid però plàstic, de manera que es poden deformar i fluir lentament.

Plaques litosfèriques: Són plaques dividides en fragments que poden presentar diferents dimensions, que poden variar amb el temps, inclús desapareixent, però es desplacen en la mateixa direcció i el mateix sentit.

Gradient Geotèrmic i Camp Magnètic Terrestre

Gradient geotèrmic: És la variació de temperatura que augmenta amb la profunditat en l'escorça terrestre. Cada 100 m augmenten 3º.

Camp magnètic terrestre: Protegeix la Terra del vent solar i dels rajos còsmics, radiacions que destruirien part de l'atmosfera i dificultarien el desenvolupament de la vida.

Límits de Plaques Tectòniques

  • Límits divergents: Les plaques tectòniques se separen i el material de l'astenosfera emergeix a la superfície (continentals i oceànics). Es genera litosfera.
  • Límits convergents: Plaques empeses les unes contra les altres. La placa més densa s'enfonsa per sota la que és menys densa i es fon (límits convergents continental-oceànic i dos més). Es destrueix litosfera.
  • Límits transformants: Empenyen les plaques en sentit oposat de tal manera que llisquen lateralment l'una respecte l'altra. Es produeixen fractures en el terreny anomenades falles. No es crea ni es destrueix litosfera.

Entradas relacionadas: