Ludi Circenses: Jocs Romans al Circ i Amfiteatre
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,76 KB
Ludi Circenses al Circ i a l'Amfiteatre
Els ludi eren de dos tipus: els ludi circenses, que se celebraven al circ o a l'amfiteatre, i els ludi scaenici, que consistien en representacions que es feien al teatre. Els ludi circenses eren els espectacles que tenien més acceptació a Roma.
Curses de Carros
Els ludi circenses, els jocs més antics de Roma, consistien essencialment en la celebració de curses de carros molt lleugers, tirats per quatre cavalls (quadrigues) enganxats al davant, o per dos cavalls (bigues). Els conductors (aurigues) d'aquests carros intentaven fer les set voltes preceptives al circ en menys temps que els seus competidors.
Arquitectura del Circ
El circ era un edifici de planta rectangular amb un dels costats petits corbat. Al voltant de l'arena (espai central) s'aixecava la cavea, formada per les grades (tres pisos) a les quals s'accedia per unes portes anomenades vomitoria. Tots els espectadors estaven asseguts. Enmig del circ hi havia un mur vertebral (spina) de poca alçària que separava l'arena en dues parts en sentit longitudinal. Aquest mur, al voltant del qual els carros havien de fer les voltes, acabava en unes columnes còniques (metae). Les carceres eren els recintes des d'on arrencaven els carros en les curses.
Ludi Circenses a l'Amfiteatre
Els jocs de l'amfiteatre eren molt variats i van gaudir d'una gran acceptació entre la població. Els espectacles acostumaven a tenir un alt grau de violència i crueltat, i els protagonistes principals eren esclaus i feres salvatges.
Lluita de Gladiadors
La lluita de gladiadors té un origen antic a Roma. Al principi es feien a l'aire lliure, després al circ i més tard, a partir de Cèsar, a l'amfiteatre. Els gladiadors, que generalment eren esclaus o presoners de guerra, combatien els uns contra els altres per parelles o per grups. La sort del vençut o del ferit depenia sovint de l'humor del públic. Si tothom feia voleiar el mocador, es perdonava la vida al lluitador caigut; si, en canvi, posaven la mà closa cap per avall amb el polze estirat, el vençut havia de morir a l'instant.
Venationes
Consistia a exhibir animals exòtics o en enfrontaments de gladiadors amb feres o bé feres amb feres. Els animals (tigres, panteres, lleons, rinoceronts, etc.) es portaven des d'Àfrica o d'Àsia i es tancaven als soterranis de l'amfiteatre. Per tal que mostressin més ferocitat, se'ls privava d'aliment durant uns quants dies abans de fer-los sortir a l'arena.
Naumàquies
Eren combats navals que es representaven com a espectacle en un llac artificial o en un amfiteatre sense dependències subterrànies (fossae).