Magatzems Carson Pirie Scott: Anàlisi Arquitectònica

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB

Magatzems Carson Pirie Scott

1. Documentació General

Els Magatzems Carson, Pirie and Scott, dissenyats per L.H. Sullivan, van ser construïts entre 1899-1901 i remodelats poc després entre 1903 i 1904.

Es tracta d'un edifici comercial aixecat al Loop, és a dir, el centre comercial, financer i administratiu de la ciutat nord-americana de Chicago. Des de 2007 ha abandonat la seva funció original i s'ha convertit en el Sullivan Center, raó per la qual es troba en procés de remodelació.

Louis Sullivan (1856-1924) és l'arquitecte més rellevant de l'anomenada Escola de Chicago. Estudia arquitectura a l'Institut Tecnològic de Massachusetts (ITM), i a l'Escola de Belles Arts de París entre 1874 i 1876, on rep la influència del decorativisme modernista. El seu aspecte discret amagava un home ambiciós artísticament, va ser arquitecte i teòric de l'arquitectura, una persona apassionada per la música (Wagner) i la poesia (Whitman) i inquiet per desenvolupar noves formes arquitectòniques. La seva activitat professional s'inicia a Boston, i posteriorment a Chicago on s'associa amb l'arquitecte Dankmar Adler. Junt amb Adler, ben aviat investiga les possibilitats que ofereixen les estructures metàl·liques i l'aplicació que aquestes poden tenir en edificis comercials, construint els primers gratacels a la ciutat de Chicago. Tot i l'interès per l'estructura, Sullivan manté encara elements decoratius que l'entronquen amb el modernisme. Entre els seus deixebles destaca la figura de l'arquitecte Frank Lloyd Wright. Sullivan és famós per la seva frase: “La forma segueix la funció”, o “La funció precedeix la forma”.

Aquest edifici es va construir amb els nous materials de l'arquitectura industrial propis de l'època contemporània, és a dir, formigó, ferro i vidre i per tant el seu sistema constructiu és reticular, o si es vol per esquelet, a partir d'elements constructius com pilars de formigó, jàsseres i bigues de ferro i tancaments de vidre. Per als elements decoratius fa servir el ferro forjat i la terracota (argila modelada i cuita).

2. Anàlisi Formal

Espai Interior

Tota la concepció de l'interior dels magatzems correspon al principi abans esmentat sobre la importància de la funció. Amb una planta rectangular, quasi quadrada, de línies rectes només trencades per la corba de l'angle de les façanes, crea un espai totalment lliure atès que l'estructura reticular, amb els pilars com a únic element de suport, permet eliminar els murs de càrrega, de tal manera que la planta lliure permet distribuir l'espai d'acord amb la funció prevista. D'aquesta manera les dotze plantes es distribueixen seguint les necessitats del client, més comercials a les plantes baixes, més administratives a les oficines dels pisos superiors. L'edifici es dissenya i construeix de dins cap a fora i així, interior i exterior formen una unitat fonamentada en la funció; per exemple, el tamany i disposició dels finestrals estan pensats en la il·luminació interior i les portes del pavelló circular, per accedir als magatzems, afavoreixen la fluïdesa en l'accés des de l'exterior com si fos una part més del carrer, amb una clara continuïtat entre exterior i interior.

Espai Exterior

La façana d'aquest edifici, que alguns han considerat un "gratacels apaïsat", respon a unes funcions elementals: protegir i il·luminar l'interior. Així hi ha una total correspondència entre la disposició dels pisos interiors i exteriors. Per altra banda, la disposició de les finestres i la coberta plana afavoreixen la sensació d'horitzontalitat que domina aquest edifici.

Entradas relacionadas: