Makarenko i la Pedagogia Marxista: Col·lectivitat i Treball
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,74 KB
Els Primers Anys de la Unió Soviètica
Revolució Bolxevic (1917) i Naixement de la URSS
Els primers anys del nou estat de Lenin i Stalin van veure néixer la URSS, amb un gran cultiu de pedagogies marxistes. El context de Makarenko era un país agrari amb gran diversitat, degut a la dominació tsarista i els anys de revolució.
Aportacions al Marxisme Pedagògic
- Pràctiques: Makarenko, Blonski, Sukhomlinski
- Teòriques: Gramsci, Bourdieu
Anton Makarenko: Biografia
Anton Makarenko va néixer el 1888 a Belopòlia (Ucraïna) en una família obrera i humil. Va ser pedagog i escriptor. Va treballar en la reeducació d'infants abandonats. Se li va encomanar la creació i direcció d'un centre, la Colònia Gorki, per a nens i joves sense llar. Posteriorment, va ser director de la Comuna Dzerjinski. Va morir el 1939 a Moscou (Rússia).
Pensament Pedagògic de Makarenko
El tema central de la seva pedagogia és l'alegria, i es basa en dos principis fonamentals: la col·lectivitat i el treball. Volia formar els joves d'acord amb les necessitats de la comuna i la societat, amb un fort sentit de la disciplina i l'organització. Els alumnes, a més d'estudiar, també treballaven.
Makarenko afirmava que la col·lectivitat és un mitjà i un fi fonamental per a l'educació. La col·lectivitat està per damunt de l'individu. Per això, va crear un col·lectiu fort, ben organitzat i amb disciplina. Les institucions que va crear es finançaven amb el benefici obtingut del treball dels nens.
El treball també és fonamental, però es tracta de treball real, no un artifici. La seva pedagogia és la de l'esforç, el cultiu de la força de voluntat i la màxima exigència.
La pedagogia de Makarenko es va formar des de la pràctica, per assaig i error, sense partir de teories. La finalitat era formar un model d'home comunista, pretenia formar personalitats senceres.
Colònies o Comunes
A les colònies o comunes es dedicaven cinc hores al treball escolar i quatre hores al treball productiu, que s'organitzava en destacaments formats per colons i un cap. També els integrava en destacaments mixts. Sobre els delinqüents, deia que no s'havia de fer cas del seu historial.
Per a Makarenko, la disciplina no és un mitjà educatiu, sinó un dels resultats de l'educació.
Obres Destacades de Makarenko
- Banderes a les Torres (1937): narra l'experiència a la Comuna Dzerjinski.
- Poema Pedagògic (1933): narra l'experiència a la Colònia Gorki. Utilitza una metàfora de la naturalesa, on queda clara l'opció antirousseauista de Makarenko.
Pedagogia Marxiana i Marxista
Diferències
- Pedagogia Marxiana: reflexions i propostes educatives de l'obra de Marx.
- Pedagogia Marxista: derivacions que el pensament i els sistemes polítics marxistes han produït sobre l'educació.
Aportacions de Marx a l'Educació
Marx no va ser un pedagog, però va fer aportacions de dos tipus:
- Més directes (textos).
- Continguts no educatius, però que poden interpretar-se pedagògicament.
Tres Propostes de Marx
- Reivindicació del Treball Infantil: Marx afirma la seva conveniència.
- Combinació de Treball i Ensenyament: els nens han d'estudiar i treballar alhora, i el treball ha de ser real i no una simulació.
- Formació Polivalent: s'ha de formar l'home "omnilateral".