Malalties Contagioses i Transmissibles: Epidemiologia i Prevenció
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB
MALALTIA TRANSMISSIBLE
Capaç de passar d’un individu a un altre, pot ser contagiosa o hereditària genèticament.
MALALTIA CONTAGIOSA
Causada per un agent patogen que es transmet entre persones. Poden ser:
MALALTIA INFECCIOSA
En cas que l’agent causal sigui microscòpic com: prió, virus, bacteri, protozou i fong.
MALALTIA INFESTIVA o INFESTACIÓ
En cas que l’agent causal sigui macroscòpic com: cuc o helmint i artròpode. La majoria de cucs viuen a l’interior de l’hoste, i, per tant, són endoparàsits i la majoria d’artròpodes viuen sobre l’hoste, i, per tant, són ectoparàsits.
MALALTIA PARASITÀRIA o PARASITOSI
En cas que l’agent causal sigui un paràsit com: protozou, cuc o helmint i artròpode. Es diuen així perquè aquests grups contagiosos animals han estat estudiats tradicionalment en l’àmbit de la parasitologia.
MALALTIA MICROBIOLÒGICA
En cas que l’agent causal sigui un virus, bacteri i fong.
En totes les malalties o contagioses en la fase de contagi hi participen 4 ELEMENTS o BAULES que formen la cadena epidemiològica:
Font d’infecció
El reservori on viu l’agent causal de la malaltia contagiosa. Aquest pot ser: sòl, aigua, aliments, animals i humans. En l’àmbit sanitari poder ser: pacients, personal sanitari, acompanyants i visitants.
Nota: individus sans (= no tenen la malaltia) i individus malalts (= si que tenen la malaltia). Quan els individus malalts no mostren ni signes ni símptomes de la malaltia (fases d’incubació o latència i convalescència) s’anomenen malalts portadors asimptomàtics (no manifesten la malaltia). En canvi quan mostren signes i símptomes de la malaltia (fase de desenvolupament) s’anomenen malalts simptomàtics.
Agent causal
Prió, virus, bacteri, protozou, fong, cuc o helmint i artròpode.
Hoste
És l’individu sa susceptible a ser contagiat per un agent causal, que es troba en una font d’infecció.
COMPTE!!!: l’hoste o individu sa passa a ser font d’infecció o individu malalt després de la fase de contagi; només en el cas que no funcionin els mecanismes de defensa per eliminar l’agent causal.
Mecanisme de transmissió
És la via, la forma o el mitjà o la manera que utilitza l’agent causal per anar des de la porta de sortida del reservori o font d’infecció fins a la porta d’entrada de l’hoste. Pot ser a través d’aigua, aire, gotes de Flügge, aerosols, aliment, sang, saliva, esperma, fluids corporals, mans, objectes (roba, joguines, instruments quirúrgics, agulles, guants,...), insectes (mosquits, mosques,...), contacte directe o indirecte.
MALALTIA NOSOCOMIAL o HOSPITALÀRIA
És tota malaltia contagiosa que afecta al pacient i que ha estat contreta al centre sanitari, és a dir, que la fase de contagi s’ha produït al centre sanitari; tot i que els signes i símptomes de la malaltia poden aparèixer durant l’estada al centre sanitari o després de l’alta hospitalària, al domicili del pacient.
Les infeccions nosocomials impliquen: 1) increment de patiment al pacient, 2) augment de la despesa sanitària. Per tant és molt important evitar la seva aparició prenent mesures de prevenció.