Malalties Neurodegeneratives: Alzheimer i Parkinson

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,54 KB

L'Alzheimer: Una Malaltia Neurodegenerativa

L'Alzheimer és una alteració neurodegenerativa primària que sol aparèixer a partir dels 65 anys, tot i que també pot presentar-se en gent més jove. Quan una persona pateix la malaltia d'Alzheimer, experimenta canvis microscòpics en el teixit de certes parts del seu cervell i una pèrdua progressiva, però constant, d'una substància química vital per al funcionament cerebral, anomenada acetilcolina. Aquesta substància permet que les cèl·lules nervioses es comuniquin entre elles i està implicada en activitats mentals vinculades a l'aprenentatge, la memòria i el pensament.

Causes de l'Alzheimer

No es coneix completament quines són les causes de l'Alzheimer i per què es produeix la malaltia. En els cervells de persones afectades d'Alzheimer s'han identificat dipòsits anormals de dues proteïnes que formen agregats i inclusions, desestructurant l'arquitectura cerebral. Aquestes proteïnes es denominen beta-amiloide i proteïna tau.

L'Alzheimer es produeix a causa de la reducció de la producció cerebral d'acetilcolina (un neurotransmissor), la qual cosa provoca una deterioració en el rendiment dels circuits colinèrgics del sistema cerebral.

És difícil determinar qui desenvoluparà la malaltia d'Alzheimer, ja que es tracta d'una alteració complexa, de causa desconeguda, en la qual, pel que sembla, intervenen múltiples factors. Aquests són alguns dels elements que poden augmentar les probabilitats de patir aquesta patologia:

  • Edat: Sol afectar els majors de 60-65 anys, però també s'han donat casos entre menors de 40. L'edat mitjana de diagnòstic se situa en els 80, ja que es considera que la malaltia d'Alzheimer és afavorida per l'edat.
  • Sexe: Les dones la pateixen amb més freqüència, probablement, perquè viuen més anys.
  • Races: Afecta per igual a totes les races.
  • Herència familiar: La malaltia d'Alzheimer familiar, una variant de la patologia que es transmet genèticament, representa l'1 per cent de tots els casos. No obstant això, s'estima que un 40 per cent dels pacients amb Alzheimer presenten antecedents familiars.

Símptomes Neurològics de l'Alzheimer

La malaltia d'Alzheimer afecta la memòria en els seus diferents tipus. Aquests són els deterioraments més comuns:

  • Pèrdua de memòria a curt termini: Incapacitat per retenir nova informació.
  • Pèrdua de memòria a llarg termini: Incapacitat per recordar informació personal com l'aniversari o la professió.
  • Alteració en la capacitat de raonament.
  • Afàsia: Pèrdua de vocabulari o incomprensió de paraules comunes.
  • Apràxia: Descontrol dels propis músculs (p. ex., incapacitat per botonar-se una camisa).
  • Pèrdua de capacitat espacial: Desorientació, fins i tot en llocs coneguts.
  • Canvis de caràcter: Irritabilitat, confusió, apatia, decaïment, manca d'iniciativa i espontaneïtat.

El Parkinson: Un Trastorn Motor Degeneratiu

El Parkinson és un trastorn crònic i degeneratiu d'una de les parts del cervell que controla el sistema motor i es manifesta amb una pèrdua progressiva de la capacitat de coordinar els moviments, entre altres símptomes. Es produeix quan les neurones de la substància negra del mesencèfal, àrea cerebral que controla el moviment, moren o pateixen alguna deterioració.

Presenta diverses característiques particulars: tremolor de repòs, lentitud en la iniciació de moviments i rigidesa muscular.

La malaltia de Parkinson és una patologia crònica i neurodegenerativa que afecta a unes 120.000-150.000 persones a Espanya. És la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer.

Causes del Parkinson

De moment es desconeix l'origen de la malaltia, exceptuant els casos induïts per traumatismes, drogodependències o medicaments, i algunes formes hereditàries en certs grups familiars. Existeixen nombroses teories que intenten explicar la deterioració neurològica que produeix aquesta patologia. Es creu que alguns pesticides i toxines, juntament amb una certa predisposició genètica, podrien ser els desencadenants de la malaltia.

Símptomes del Parkinson

Els primers símptomes de la malaltia de Parkinson són lleus i esdevenen cada vegada més notoris amb el pas del temps. El quadre inicial típic inclou dolors en les articulacions, dificultats per realitzar moviments i esgotament.

Els símptomes típics són els següents:

  • Tremolor: Consisteix en un moviment rítmic cap endavant i cap enrere. Generalment comença a la mà, tot i que de vegades afecta primer un peu o la mandíbula.
  • Rigidesa: Es manifesta com una resistència o manca de flexibilitat muscular.
  • Bradicinèsia: Es tracta de la pèrdua de moviment espontani i automàtic, i comporta lentitud en totes les accions.
  • Inestabilitat: La inestabilitat postural fa que els malalts s'inclinin cap endavant o cap enrere i caiguin amb facilitat. El cap i les espatlles cauen cap endavant, i la forma de caminar empitjora. El malalt fa passos curts i ràpids per mantenir l'equilibri, o es queda literalment "plantat" a mig camí, sense poder moure's.

Entradas relacionadas: