Mancomunitat de Catalunya: Orígens i Obra (1914-1925)

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

La Mancomunitat de Catalunya (1914-1925)

Formació de la Mancomunitat

La idea de la Mancomunitat sorgeix dels ajuntaments i de les diputacions. El catalanisme arrela a Catalunya, la Lliga aposta per la Mancomunitat, es necessiten noves infraestructures, s'ha de modernitzar el sistema educatiu, s'ha de promocionar la llengua i cultura catalanes. Veuen que la Mancomunitat és l'eina per aconseguir tot això.

Prat de la Riba va ser escollit president de la Diputació de Barcelona el 1907. Sota el seu mandat, s'impulsa la llengua i cultura catalanes, es crea l'IEC (Institut d'Estudis Catalans), es funda la Biblioteca de Catalunya.

Es vol dotar Catalunya d'autogovern i les quatre diputacions presenten una proposta a Madrid per unir-se en una Mancomunitat. Canalejas, liberal i President del Consell de Ministres, es compromet a impulsar el projecte i s'aprova a les Corts de Madrid.

En el Partit Liberal hi havia gent a favor i en contra d'aquest projecte, el conservador estava totalment en contra. Canalejas és assassinat el 1912, deixant desprotegit el projecte de la Mancomunitat, que acaba sent bloquejat pel Senat.

El 1913, el Partit Conservador liderat per Dato, que governa, fa un decret que autoritza les diputacions provincials a mancomunar-se, però únicament amb funcions administratives, amb poc poder i cap control sobre l'economia.

Aquest decret tira endavant i es forma la Mancomunitat de Catalunya el 1914, presidida per Enric Prat de la Riba.

La Mancomunitat assumeix les competències de les diputacions, amb el pressupost d'aquestes. El govern espanyol podia decidir suspendre la Mancomunitat quan volgués.

La Lliga Regionalista tindrà un paper destacat en la Mancomunitat. Aquesta Mancomunitat tindrà tres presidents: Prat de la Riba, Puig i Cadafalch i Joan Sala.

Obra de govern de la Mancomunitat

Es crearan moltes infraestructures de serveis públics i administratius, per tal de desenvolupar Catalunya econòmicament, invertint en una millora de la xarxa viària, en sistemes de comunicació (xarxa telefònica, correus), es va crear un pla de reforma agrària per potenciar el sector, etc.

Quant a la cultura, es desenvolupa un projecte ambiciós amb:

  • Biblioteques
  • Escoles experimentals
  • La normalització de la llengua catalana

També s'impulsa un projecte de renovació pedagògica, amb la introducció de nous mètodes educatius i amb reformes educatives orientades cap a la formació professional.

Entradas relacionadas: