Mecanismes d'assegurament per escalada

Clasificado en Tecnología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,88 KB

TIPUS DE MECANISMES D'ASSEGURAMENT

EL VUIT

És un mecanisme dinàmic de bloqueig en forma de vuit, polivalent i simple. La majoria son fabricats en alumini i en mides i formes molt variades.

Fou dissenyat inicialment tant sols per rapelar i és el millor i més recomanable per fer-ho, però no l’utilitzarem com a sistema de frenada.

Té una capacitat de frenada baixa (1,5 kn) i tant sols es pot utilitzar quan necessitem un sistema de frenada molt dinàmic. Com a sistema de rapelar provoca una 1 rínxol de corda per cada 3 mts de descens.

El grau de frenada s’obté obrint l’angle entre la corda que surt i la corda que entra a l’aparell (0º mínima frenada – 180º frenada màxima).

Cal conèixer alguna forma de bloquejar el vuit en cas de necessitat i mai utilitzar un “nus de corbata” per la impossibilitat de desbloquejar-lo sota càrrega.

El vuit és interessant pel ràpel, sobretot en condicions hivernals, rapels llargs, ancoratges dubtosos i per escaladors novells, per la suavitat del ràpel i l’escalfament inferior al d’altres sistemes.

El vuit de rapelar és un aparell senzill i segur. Encara i així poden haver-hi sorpreses si durant la maniobra del ràpel s’introdueix alguna cosa entre la corda i el vuit.

Pot ser la màniga de l’anorac o els cabells d’una melena llarga o un mocador al coll...

Si no es pot treure el pes de càrrega sobre el vuit (recolzant-nos sobre alguna lleixa o utilitzant un prussik per sobre de l’aparell) tant sols podem esquinçar allò que se’ns ha quedat atrapat. No serveix continuar rapelant perquè encara podem empitjorar la situació.

Per no perdre el vuit quan vagis a rapelar, posa el mosquetó de seguretat en l’orifici gran i passa primer la corda per dintre de l’orifici gran i per fora del petit, ara ja pots deixar anar el vuit del mosquetó i enganxar-lo a l’orifici petit. Pots fer la maniobra al revés si vols retirar el vuit sense cremar-te.

TUBS DE FRENADA

Tenen forma de conus o piràmide tallada i el funcionament és similar a la placa, però tenen més facilitat per donar i recollir corda.

Per rapelar, són més suaus però encara tenen algunes mancances.

És el sistema més pràctic per assegurar a un primer de cordada. Dona corda fàcilment i gràcies a la seva major profunditat, evita l’enganxament.

Existeixen molts tipus de tubs, encara que el més recomanable és amb cable i camisa de plàstic i no tant els rígids o amb un cordino ja que podria enganxar-se durant un ràpel.

Cal tenir en comte que el ràpel és molt més ràpid que amb el vuit i l’escalfament del tub també és superior, per evitar-ho pots passar un altre mosquetó..

No és aconsellable per assegurar a 1 o 2 segons directament des de la reunió, doncs la seva capacitat de frenada no és molt elevada.

NUS DINÀMIC

És sense cap dubte, el sistema més econòmic i senzill. La UIAA el recomana des de 1974. Es tracta d’un nus especial sobre un mosquetó HMS per facilitar el treball de donar i recollir corda.

Aquest mètode és molt efectiu i té més capacitat de frenada que el vuit, una placa o un tub (3 kn). Eficaç tant per assegurar al primer com al segon de cordada. La seva major capacitat de frenada és, inversament els anteriors, quan l’angle entre les dues cordes és 0º, és a dir, quan les dues cordes es troben paral·leles i en direcció de lliscament oposat.

Per assegurar de segons des de la reunió amb el nus dinàmic, s’utilitza un nus per corda i es col·loquen en dos mosquetons independents i separats (per un altre mosquetó o a diferent alçada). Així podrem manipular cada corda independentment i evitant que s’enredin.

És un nus que arrissa força les cordes si aquestes no es mantenen paral·leles (angle 0º). No és recomanable per rapelar si no és en cas d’emergència.

Entradas relacionadas: