Mecanismes de l’evolució i concepte d’espècie

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,07 KB

Els mecanismes de l’evolució:

Les variacions genètiques: es generen a partir de dos mecanismes: les mutacions i la reproducció sexual.

Les mutacions.

Els canvis que es produeixen a l’atzar en els gàmetes es transmeten a la generació següent. Segons com afecti l’individu, es classifiquen en tres grups: favorables, perjudicials i neutres.

La reproducció sexual.

Es genera variabilitat en tres processos: en la recombinació genètica entre cromosomes homòlegs durant la meiosi, en la separació a l’atzar dels cromosomes homòlegs i les cromàtides germanes i en la fusió dels gàmetes durant la fecundació.

La selecció natural i l’adaptació biològica

Pressió de selecció: Efecte dels factors ambientals sobre els individus als que provoca una disminució de la seva capacitat de reproducció i/o supervivència. En alguns ecosistemes, la pressió és més gran que en d’altres i pot provocar la mort de l’individu abans que deixi descendència. Per exemple, en un ambient on hi ha molts predadors i pocs aliments, o un clima extrem, la pressió de selecció és molt més gran que en un altre on hi ha aliment suficient i pocs predadors.

Adaptació biològica: Procés pel qual una població, amb el pas del temps, augmenta el nombre d’individus amb caràcters avantatjosos per efecte de la pressió de selecció. Els supervivents a la pressió de selecció estan més adaptats al medi i tenen més possibilitats de seguir amb vida (® eficàcia biològica).

Concepte d’espècie. El procés d’especiació:

Una espècie és un grup de poblacions que poden entrecreuar-se i tenir descendència fèrtil i viable. A partir d’una espècie i amb el temps pel procés d’evolució, es pot originar una espècie nova (® especiació). Són necessàries una sèrie d’etapes perquè es produeixi:

Aïllament de la població

: Una part de la població ha de quedar aïllada de la resta, de manera que no es puguin reproduir. Aquest aïllament pot ser conseqüència de:

1. Una barrera geogràfica: Un mar, una serralada o un desert.

2. Un canvi en el comportament reproductiu: Es dificulta així l’aparellament. És freqüent en poblacions que han estat un temps separades.

3. Un canvi en les preferències ecològiques: Una part de la població tendeix a viure en condicions diferents (per exemple, es fan nocturns enlloc de diürns). Així s’evita també l’encreuament, tot i conviure en el mateix lloc.

Diferenciació gradual

: En el moment de la separació, les dues poblacions parteixen de la mateixa informació genètica. Amb el pas del temps i les generacions, les mutacions i la reproducció sexual fa variar la informació genètica de diferent manera en ambdues poblacions.

Aparició de dues espècies diferents

: Un llarg aïllament suposa que les diferències genètiques són tan grans que, encara que les poblacions tornessin a ajuntar-se, ja no es podrien encreuar.

Entradas relacionadas: