Mèrida Romana: Descobreix Emerita Augusta i el seu Patrimoni

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,45 KB

Fundació d'Emerita Augusta: La Capital de Lusitània

L'any 25 aC, l'emperador August va decidir fundar una colònia a la regió de Lusitània per ubicar-hi els soldats veterans (emeriti) de les legions V Alaudae i X Gemina. Aquests soldats havien intervingut i resolt la pacificació de càntabres i asturs. Aquestes dues circumstàncies van motivar el nom de la colònia: Emerita Augusta. La fundació va ser realitzada pel legat Publi Carisi. Coincidint amb aquest esdeveniment, Lusitània va adquirir la categoria de província i Emerita Augusta en va esdevenir la capital.

Ubicació Estratègica de Mèrida Romana

La localització d'Emerita Augusta era ideal per diversos motius:

  • L'espai on el riu Guadiana fa un ampli gual i s'obre, donant lloc a una illa i a un braç de riu, el Gaudianilla.
  • La zona intermèdia entre el riu Guadiana i l'Albarregas.
  • Hi havia pedreres de marbre i d'altres materials necessaris per a la construcció.
  • Era una zona que comptava amb una molt bona xarxa de vies, ja que era el pas natural cap a la Bètica i perquè es trobava al mig de la Ruta de la Plata.
  • Ja hi havia un pont sobre el riu.

Les Grans Obres Públiques d'Emerita Augusta

La ciutat d'Emerita Augusta va destacar per la seva impressionant infraestructura pública:

Aqüeductes Romans de Mèrida

La ciutat va tenir tres aqüeductes principals:

  1. Aqüeducte de Cornalvo: És el primer que es va construir, coincidint amb la fundació de la ciutat. Tenia un llarg recorregut de canalització.
  2. Aqüeducte de San Lázaro: Sembla datar del primer quart del segle I d.C. És, però, anterior a la finalització de la muralla, perquè aquesta disposa d'una gran arcada per superar-lo.
  3. Aqüeducte de Los Milagros: Va ser l'últim que es va construir. Recollia l'aigua de la resclosa de Proserpina i arribava fins a la vall de l'Albarregas, on hi havia una petita piscina limaria.

Xarxa de Clavegueres

La xarxa de clavegueres era molt completa i abocava als rius a la sortida de la ciutat.

La Muralla de la Ciutat

La muralla era irregular per salvar les irregularitats del terreny.

Els Fòrums d'Emerita Augusta

Emerita no tenia un sinó dos fòrums:

  1. El Fòrum de la Colònia: Es trobava a la cruïlla del cardo i el decumanus. Hi havia el Temple de Diana, dedicat a l'emperador, hexàstil, perípter, amb capitells corintis i fusts acanalats, de granit i recobert d'estuc. El pòrtic, fet a semblança del que es trobava en el Fòrum d'August de Roma.
  2. El Fòrum de la Província: Envoltat per construccions porticades, de les quals l'Arc de Trajà devia ser una part que assenyalava el començament de la zona dels temples.

Altres Edificis i Estructures Destacades

Els edificis més destacats dels que conserva Mèrida són el Teatre Romà, l'Amfiteatre Romà i el Circ Romà. També es conserven les cases, tant insulae de diversos pisos com villae que són mosaics. La més famosa és la Villa de Mitreo, on s'hi troba el mosaic cosmològic. També es conserven les domus, el Pont Romà sobre el Guadiana i la Villa de l'Amfiteatre.

Entradas relacionadas: