Els metalls tenen massa molecular
Clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB
- Enllaç ionic: tenen tendencia a perdre electrons per tal d'aconseguir l 'estabilitat dels gasos nobles. Es diuen que formen cations estables. En canvi els no-metalls tenen mes facilitat per a guanyar electrons i formar anions.
- Enllaç covalent: els atoms no metal·lics necessiten guanyar electrons si volen aconseguir l'estabilitat dels gasos nobles. Quan s'uneixen dos d'aquests àtoms, cap dels dos no vol cedir electrons a l'altre, i per tant, comparteixen una parella o mes d'electrons.
- Ennlaç metàl·lic: els atoms metàl·Lics s'apiloten molt a prop dels uns als altres i deixen en llibertat algun o alguns dels seus electrons. Els atoms ionitzats queden envoltats pels electrons lliures.
Element: si tots els atoms que s'uneixen tenen el mateix nombre atomic, direm que la substancia formada es un element.
Compost: si, per contra, els atoms que s'uneixen pertanyen a diferents elemts, l'estructura que formen es la d'un compost.
Mol·lecula: es taracta de petites o mitjanes estructures molt estables que donen lloc a substàncies com l'aigua, el meta o l'amoníac. També son moleculars elements gasosos com l'oxigen, el nitrogen o el clor, els quals estan formats per molecules diatomiques.
Forma molecular: les molecules es representen amb la forma molecular, en que s'indiquen els símbols dels elements que formen la molecula, acompanyats d'un subíndex amb el nombre dels atoms que hi ha acada elemnt, la formula empírica de l'aigua es H2O.
Formula empírica: si es tracta de compostos que no son formats per molecules, en que es prefereix indicar nomes la proporció en que es troben els diferents elemts. Aleshores s'escriu la formula empírica, que també pot coincidir amb la formula molecular.
Les estructures gegants: els atoms no sempre s'uneixen formant molecules. També poden agruparse en grans blocs constituits per un nombre indeterminat d'atoms que anomenem estructures gegants.
Les estrucutres gegants poden ser ioniques, com els cristalls de sal de cuina, covalents come l diamant i metal·liqües com els lingots d'or.
Els cristalls covalents: les unions per a formar cristalls covalents son molt fortes, i per tant, originen substancies solides de gran duresa. Alguns exemples d'aquestes estructures son els cristalls de quars i els de diamant.
Cristalls ionics: el resultat de les unions entre ions son les anomenades estructures gegants ioniques o cristalls ionics. En conjunt son neutres, ja que la carrega aportada pels anions compensa exactament la dels cations. Els cristalls ionics son durs.
Els metalls: son elements que alliberen electrons amb molta facilitat . Aixo fa que els cations resultants s'ordenin en una xarxa cristal·lina embolicatspels electrons lliures que formen l'anomenat gas electronic o nuvol electronic.