El Mètode de Descartes: Regles per a la Investigació

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB

Situació Inicial

Hi ha un descontentament o insatisfacció amb els sabers rebuts acadèmicament i, en canvi, una admiració pels avenços en la ciència (Galileu). L'univers passa d'una visió geocèntrica (la Terra està al centre perquè és on viu l'home) a una visió heliocèntrica, en la qual la Terra és un astre més en l'univers. Això comporta una nova visió de la realitat, a més d'un canvi en la utilització de la matemàtica com a eina per explicar la naturalesa.

El que farà Descartes, per acabar amb el descontentament amb aquests sabers, és començar de zero. Utilitzarà altres maneres per descobrir la realitat.

El Mètode

Plantejament de l'Objectiu

L'objectiu és trobar una nova ciència, canviar la manera com s'expliquen les coses. Quan Descartes planteja aquesta possibilitat de trobar una nova manera d'explicar la realitat, és a dir, una nova ciència, parteix de 3 punts previs:

  • Cal establir quins són aquests passos quan investiguem com són les coses; no podem explicar la realitat partint de zero.
  • La raó és comuna a tots els éssers humans. Com que la raó és igual per a tots, tots seguirem els mateixos passos o les mateixes regles.
  • Es tindrà present el coneixement matemàtic perquè serveixi com a model a l'hora d'establir com funciona la raó, ja que implica una mesura o ordre. És una ciència en la qual el resultat només pot ser un.

Explicitació de les Regles

Descartes intentarà explicitar, és a dir, explicar els passos a seguir a l'hora d'analitzar la realitat. Quan Descartes intenta fer això, ho fa en una obra explicant 36 regles. Totes aquestes regles es poden resumir en 4 regles bàsiques a l'hora de raonar i intentar conèixer la realitat:

  • Evidència: Quan nosaltres apliquem la raó, només hem d'admetre o acceptar aquelles idees que se'ns facin presents de forma clara i distinta. Aquest és el criteri per saber si una idea és evident o no. Una idea és clara quan no és fosca i distinta quan no és confusa o no està barrejada.
  • Anàlisi o divisió: Totes les idees complexes que volem explicar les hem de descompondre en les seves parts més simples.
  • Síntesi o ordre: El que cal és unir les idees simples per formar-ne de complexes, donar un ordre a les idees.
  • Enumeració o recompte: Hem de revisar els passos que s'han fet i els que queden per fer.

Evidentment, com més conscients siguem de seguir aquestes regles, millors resultats obtindrem.

Aplicació de les Regles

Les regles són la manera de jutjar i definir la realitat. Aquesta capacitat de jutjar s'ha de concretar en operacions mentals. Dues operacions mentals, que sempre van juntes, són:

  • Intuïció: Captació directa d'una idea, visió estàtica de la ment. Exemple: 2 + 2 = 4. El tot és més gran que les parts.
  • Deducció: Elaboració de cadenes llargues de raonaments, visió mòbil de la ment.

Entradas relacionadas: