Metodologia del Procés Europeu d'Avaluació Universitària
Clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,12 KB
Part Metodològica del Procés Europeu
Fases
1. Avaluació interna
s’inicia amb la constitució del comitè, el qual és responsable de recollir la informació (qualitativa i quantitativa) amb la finalitat d’emetre judicis de valor. El resultat de tot aquest treball serà un informe (informe d’autoavaluació). Aquest informe no s’ha d’entendre com una simple descripció de la informació, sinó que tracta d’un exercici participatiu, de reflexió conjunta a partir del qual es fan les valoracions, classificades com a punts forts i dèbils. A més a més, és important que es proposin objectius i accions. Hi ha un treball de reflexió entre els punts forts i dèbils per després poder dur a terme les accions. Una vegada escollit el comitè i acceptat, fan un curs de formació i s’inicien les feines per a fer l’esborrany de l’informe. El comitè fa l’informe, el proposa a la comunitat educativa i el torna a fer.
2. Avaluació externa
El comitè extern rep l’informe de l’autoavaluació, es sotmet a un estudi i, passat un mes i mig, realitza una visita al centre, in situ. Aquest comitè s’ha estudiat el reglament i ha pres les seves notes. Llavors, és la màxima autoritat que hi haurà en el centre, per tant, tot el que demani se’ls hi haurà de facilitar. Més endavant, comença una roda d’entrevistes i contrasten la informació amb l’opinió de la gent. Però és el centre qui decideix quins alumnes aniran a l’avaluació i, per tant, saben que en parlaran bé, fet que fa que sovint es rebutgin. Per tant, fan un contrast de la informació perquè tenen accés a tot i realitzen un informe. Aquest comitè està nomenat per l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari. La de Catalunya és qui va ensenyar a l’espanyola a fer-lo i el sistema europeu la va agafar de model.
3. Informe final
És una síntesi entre l’informe intern i extern. Síntesi dels dos informes en el qual es plantegen els punts forts i dèbils. També es presenten les propostes de millora i es fa difusió. L’informe extern es dóna al comitè intern perquè incorpori les aportacions d’aquest i realitzi l’informe final. Al final, el que importa són els punts forts i dèbils perquè a partir d’aquests elaboraran les estratègies o propostes de millora.
Unitats d’Avaluació
En una institució com la universitat, són la docència, investigació i gestió. Per això, una vegada definit el programa, s’han de definir les unitats i, dintre d’aquestes, els àmbits.
Agents
- Agència de Qualitat de Valoració: Depèn de la finalitat. Estan per sobre de la universitat.
- Comitè de Qualitat de la Universitat: Les seves responsabilitats són liderar el procés d’avaluació en general, coordinar el procés, proposar millores i aprovar l’informe de la universitat i els plans d’actuació. És l’organisme màxim dintre de la universitat, no només d’una sola titulació.