Metodologia pedagògica basada en l'experiència: conceptes fonamentals

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,39 KB

Quin és el seu enfocament pedagògic: conceptes principals

- Cap a una educació vivencial...

A partir de l'aprofitament de situacions espontànies, l'infant arriba a formes d'expressió i nivell d'abstracció molt diferents, d'acord amb la seva personalitat i amb la motivació de cada moment.

És un sistema que no es pot fixar en fitxes i requereix dels educadors/es un esperit creatiu.

- Basada en l'observació, l'exploració i l'escolta...

Prescindeix de l'edat i del nivell dels infants. S'aborda cada noció al nivell més concret, a nivell sensoriomotriu, a través d'una situació motriu, si és possible espontània.

- Dirigida a adquirir les nocions orientatives i fonamentals. Nocions d'intensitat, mida, velocitat, direcció, situació, orientació i relació.

- En la que els educadors exerceixen de facilitadors. Els infants van reorganitzar la percepció, i van desenvolupament la necessitat de comunicar-la. Els educadors facilitaran aquest desig d'expressar-se i de comprendre.

Quines són les nocions fonamentals que s'adquireixen a través d'aquesta metodologia

Les bases del coneixement es poden reagrupar al voltant d'un cert nombre de valors semàntics que s'han elaborat mitjançant la percepció, anomenats nocions, i aquestes es consideren primitives i fonamentals.

De quines maneres s'expressen aquestes vivències

- A través del gest

- Mitjançant el grafisme (simbòlic o racional)

- Per mitjà del so

- Pel llenguatge verbal

Quins són els tres tipus d'activitats o tres temps en les sessions de psicomotricitat vivenciada

1er temps: consisteix en una activitat psicomotriu espontània, en la qual es col·loca els infants en una situació de creativitat que els permet l'alliberament de pulsions i motivacions inconscients mitjançant el moviment.

2n temps: una anàlisi perceptiva, d'una manera natural, sobre el que estan fent o sobre el que està passant. Després d'un temps prudencial en què ha deixat transcórrer l'activitat espontània, l'educador guia l'atenció del grup cap a la situació que li sembla més aprofitable.

3er temps: és la fase d'intel·lectualització d'allò vivenciat. Els infants abstrauen i expressen les vivències, nocions o relacions que han viscut en els dos temps anteriors de la sessió.

Entradas relacionadas: