Miquel Blay: Els Primers Freds - Realisme i Simbolisme

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,98 KB

Els Primers Freds: Una Mirada a la Societat del Segle XIX

1. Classificació de l'Obra

Títol: Els primers freds

Autor: Miquel Blay (Olot, 1866 - Madrid, 1936)

Cronologia: 1892

Localització: MNAC (Barcelona)

Estil: Realista / Simbolista

Tipologia: Escultura exempta, grup

2. Temàtica

Anecdòtica i costumista, amb una forta càrrega social.

3. Descripció de l'Obra

Elements Tècnics:

  • Material: Marbre
  • Tècnica: Talla
  • Cromatisme: Monocroma

Elements Formals:

  • Visió: Unifacial
  • Ritmes: El modelat delicat crea una llum difusa, accentuant la sensació de fred.
  • Tipus de representació: Embalum rodó

Composició:

L'avi presenta una composició quasi simètrica, amb línies rectes i angles. La nena, en canvi, mostra una composició asimètrica, amb predomini de línies corbes.

4. Influències i Llegat

Influència evident de Rodin en el tractament del marbre i l'ús del "non finito". Inspiració formal en el grup "Èdip a Colonna" de Jean-Baptiste Hugues. Aquesta obra marca la transició de l'academicisme a la modernitat escultòrica, influint artistes com Josep Llimona i Enric Clarasó.

5. Obres Relacionades de l'Autor

Altres obres destacades de Blay inclouen "Perseguint la il·lusió" (1903) i "La cançó popular" (1907), grup escultòric de la façana del Palau de la Música Catalana.

6. Innovació en el Context Artístic

Blay s'allunya de l'academicisme imperant, introduint temes quotidians amb càrrega simbòlica. Contemporani a Blay, Josep Llimona destaca amb "El desconsol" (1907), una obra que reflecteix el sentiment de desolació a través d'una figura femenina.

7. Context Arquitectònic i Urbanístic

"Els primers freds" no va ser concebuda per a un entorn arquitectònic específic. Actualment, es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

8. Significat i Funció Social

L'escultura representa un avi i la seva néta encongits pel fred, simbolitzant la vulnerabilitat dels més desafavorits. Constitueix una crítica social a les condicions de vida dels sectors més pobres. Amb aquesta obra, Blay va aconseguir un gran èxit i va contribuir a la introducció de la modernitat artística a Catalunya.

9. Context Històric i Artístic

L'obra s'emmarca en la Restauració borbònica, un període de torn pacífic entre liberals i conservadors, marcat pel descontentament social. Els artistes realistes prenen consciència dels problemes socials derivats de la industrialització i abandonen els ideals romàntics per mostrar la crua realitat. L'art es converteix en una eina de denúncia de les injustícies socials.

Entradas relacionadas: