Mites sobre el llenguatge i la comunicació: anàlisi i debat

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,35 KB

1. Una imatge val més que mil paraules?

Tuson ens recorda que el prejudici "una imatge val més que mil paraules" no és del tot cert. Des de l'inici de la humanitat, hem utilitzat més l'oralitat que la imatge. Amb la paraula podem transmetre sentiments i crear missatges il·limitats, mentre que amb la imatge els missatges són més elementals. Tot i això, les imatges són útils en determinades situacions.

2. Aviat desapareixerà l'escriptura?

L'escriptura, creada a Mesopotàmia fa 5000 anys, és una eina indispensable per a la nostra societat. Si desaparegués, hauríem d'inventar un altre mètode de comunicació escrita per a comunicar-nos i preservar la memòria. Tot i que molts pobles poden viure sense ella, en la nostra societat actual, a l'escriptura li queda molta vida; no desapareixerà.

3. Fer literatura és cosa de pocs ben dotats per la natura?

El poeta és una persona com qualsevol altra. Una persona no neix poeta, però si viu en una comunitat de poetes i hi posa dedicació, esforç i interès, pot arribar a ser un gran poeta. La capacitat és a l'abast de qualsevol humà, però es desenvolupa si les circumstàncies són favorables.

4. Els joves parlen malament i els periodistes escriuen malament?

Aquest títol és un prejudici totalment fals. Els temps canvien, i avui en dia tothom té accés a l'educació i a l'aprenentatge de la llengua. Mai hi havia hagut tanta gent capaç de llegir, parlar i escriure. Per això, hi ha moltes maneres de parlar, des de les més cultes fins a les més vulgars. Pel que fa als periodistes, és un mèrit escriure articles amb tanta rapidesa i amb la pressió del dia a dia. No és coherent criticar-los per les faltes d'ortografia, ja que saben escriure correctament, però tothom és humà i, amb un temps limitat, poden cometre errors. Les llengües canvien perquè cada generació modifica els models lingüístics anteriors.

5. El llenguatge és un mitjà de comunicació?

És evident que el llenguatge és un mitjà de comunicació, però també ajuda a la divisió del treball i a l'organització social. A més, les llengües ens permeten sentir-nos units quan parlem en una mateixa llengua. És a dir, les llengües són alguna cosa més que un mitjà de comunicació.

Entradas relacionadas: