Monuments Romans a Hispània: Guia Completa

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Pont d'Alcántara

El Pont d'Alcántara està situat a la província de Càceres (Extremadura). Data del segle I dC. Està construït sobre el riu Tajo i consta de sis arcs i un arc de triomf central. Té unes mides de 194 metres de llarg per 71 metres d'alçada.

Itàlica

Aquesta ciutat està situada a la província de Sevilla i va ser la primera ciutat romana fundada a Hispània, al segle III aC. És sota el mandat dels emperadors Trajà i Adrià, nascuts en aquesta ciutat romana, que arriba al seu màxim esplendor. Aquests emperadors l'embelleixen i n'activen l'economia. La ciutat tenia un amfiteatre amb una capacitat per a 25.000 espectadors, un teatre, dos conjunts termals i un Traianeum, un temple suposadament dedicat a Trajà, però del qual no s'ha trobat cap resta material. Hi havia també sumptuoses cases senyorials, amb grans peristils que més tard inspirarien els patis interiors andalusos.

Les Médules

Aquest monument es troba a la província de Lleó. Aquí els romans explotaven les mines d'or que hi havia. El sistema utilitzat s'anomenava ruina montium i consistia en la captació d'aigua existent mitjançant canals que la conduïen a uns enormes dipòsits amb unes comportes per distribuir-la. Com que el terreny feia pendent, l'aigua s'utilitzava com a força hidràulica. Els treballs d'extracció eren durs i van comportar una gran destrucció del medi natural i donaren origen a un espectacular paisatge de sorres rogenca.

Les Muralles de Lugo

Lucus Augusti va ser fundada per l'emperador August l'any 15 aC. La muralla que l'encerclava tenia una longitud de dos quilòmetres i va ser construïda amb una finalitat clarament defensiva: tenia un fossat, la muralla pròpiament dita i un intervallum, un espai de protecció entre el mur i la zona de cases. Va ser construïda al segle III dC davant el perill de les invasions bàrbares.

Aqüeducte de Segòvia

És una construcció romana de la segona meitat del segle I i principi del segle II dC, essent emperadors Vespasià i Trajà. Conduïa l'aigua de la font de Fuenfría fins a la ciutat de Segòvia. Va ser construït amb carreus de granit, col·locats sense argamassa, té una longitud de 728 metres, amb una doble arcada. A la part superior dels arcs hi ha el canal que transportava l'aigua a la ciutat. En l'actualitat, l'estat de deteriorament de la pedra a causa de la contaminació atmosfèrica ha estat tan alarmant que se l'ha hagut de sotmetre a un minuciós procés de restauració.

Sagunt

Antigament, al territori on s'alçaria la ciutat romana de Saguntum (a l'actual província de València), hi havia un assentament ibèric anomenat Arse, que va ser conquerit per les tropes cartagineses d'Anníbal l'any 219 aC. Els romans, que tenien un pacte amb aquest poblat iber, van recuperar la ciutat cinc anys més tard i van anomenar-la Saguntum. A partir d'aquest moment va començar la romanització en aquest nucli i s'hi van construir els edificis característics de les ciutats romanes. De tots ells, cal destacar el teatre que estava adossat al pendent d'un turó on es va construir la cavea. Tenia capacitat per a 10.000 espectadors. Actualment ha estat molt restaurat i això ha suscitat una gran polèmica.

Pobles al voltant de Barcino

Termes Romanes de Baetulo

Situades al subsòl del Museu de Badalona, les termes romanes de Baetulo (Badalona) constitueixen un dels conjunts arqueològics més interessants del país. Van ser excavades durant els anys cinquanta del segle XX. Aquests banys públics es trobaven a la part inferior de la ciutat i constaven de tres àmbits: frigidarium, tepidarium i caldarium. Hi havia també una palestra per dur a terme exercicis gimnàstics, un vestuari i un petit jardí o peristil. L'acurada restauració, amb una il·luminació escenogràfica i una reproducció sonora de l'ambient de l'època, transporten el visitant a l'atmosfera de la Baetulo romana.

Entradas relacionadas: