La Motivació: Comprendre el Procés que Impulsa l'Acció Humana
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,13 KB
La Motivació
La motivació és el procés que impulsa una persona a actuar d’una determinada manera; aquest impuls d’actuar pot provenir de l’entorn o pot estar generat per processos mentals interns de l’individu. La motivació és un reflex del desig d’una persona de cobrir unes determinades necessitats; la naturalesa i la força d’aquestes necessitats específiques és una qüestió individual.
Les Motivacions
- Difereixen d’un individu a un altre,
- Evolucionen, i
- Poden canviar amb el transcurs de l’activitat, dels anys i de les èpoques, és a dir, del temps.
Cicle de Motivació
La motivació és sempre una escala; una persona està més o menys motivada per fer alguna cosa.
- Equilibri intern: L’ésser humà es troba en un estat d’equilibri, és a dir, de benestar.
- Estímul/incentiu: És quan apareix un estímul i genera una necessitat.
- Necessitat: Aquesta necessitat provoca un estat de tensió.
- Tensió: La tensió produeix un impuls que dóna lloc a un comportament o acció.
- Acció: El comportament, en activar-se, es dirigeix a satisfer aquesta necessitat. Aconsegueix l’objectiu satisfactòriament.
- Satisfacció: Si es satisfà la necessitat, l’organisme torna al seu estat d’equilibri, fins que es presenta un nou estímul.
Tipus de Motivació
- Motivació intrínseca: On les activitats que els individus fan són la seva pròpia recompensa. Exemple: quan posem en pràctica un hobby, és a dir, quan realitzem una activitat pel sol fet de superar-nos a nosaltres mateixos.
- Motivació extrínseca: On la seva recompensa són factors externs. Exemple: incentius econòmics (el sou), el descans o feedbacks positius.
Teories sobre la Motivació
- Piràmide de les Necessitats, Maslow: El psicòleg humanista Abraham Maslow reconeix 5 necessitats o motivacions humanes, jerarquitzades o que es presenten piramidalment. A la base, unes necessitats primàries; a mesura que ascendeix en la piràmide, necessitats més elevades però més difícils de satisfer, amb un nombre reduït de persones que les satisfan. Divideix les necessitats en una piràmide per explicar com en canviar les metes canvia la motivació.
- Teoria de l'Equitat, Adams: Basada en el sentiment de just equilibri que té cada persona en el seu àmbit (esportiu, de treball, de lleure...). És a dir, allò que creu que ha de ser la relació entre l’esforç que aporta (físic i/o mental) i el que rep de l’entitat. Quan una persona creu que aporta més que no pas rep, té un sentiment d’injustícia que li produeix un estat d’insatisfacció que impulsa a canviar de comportament; es desmotiva.
- Teoria de les Expectatives, Vroom: Es basa en 2 pilars fonamentals:
- Intensitat amb la qual es desitja assolir un objectiu.
- Probabilitat que existeix d’assolir-lo veritablement.