Moviments de població i registres demogràfics

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,36 KB

Emigració intercontinental

: Desplaçament habitual de la població del seu continent d'origen a altres continents fixant la seva residència. Ex.: l'emigració espanyola ultramarina s'ha dirigit principalment a Llatinoamèrica i en grau menor a EUA, Canadà i Austràlia. Actualment s'ha reduït considerablement.

Migració pendular

: Desplaçament habitual que es produeix a nivell regional i/o provincial; en general la capital provincial o ciutat més important atrau als habitants dels nuclis rurals de forma diària. La solen realitzar nombrosos habitants de les grans ciutats dels països desenvolupats que es traslladen des de la seva residència, a les afores de la ciutat cap als llocs de treball. Ex.: moviments diaris de gent que viu a Marratxí, Inca, Santa Maria, etc. i ve a treballar a Palma.

Mortalitat infantil

: Nombre de nins morts en un lloc abans de complir un any de vida dins una població en un període determinat, generalment un any. Si es relaciona amb els naixements i es multiplica per mil es disposa de la Taxa de Mortalitat Infantil. Ex.: el 1998, la mortalitat infantil fou de 36 nadons de menys d'un any; el total espanyol va ser de 202.

Moviment migratori de retorn

: Moviment que consisteix en tornar al poble o ciutat d'origen després d'un temps de residència fora d'ell. Majoritàriament són antics emigrants que ja han aconseguit la jubilació o treballadors afectats per jubilacions anticipades o altres motivades per crisis econòmiques. Ex.: emigrants espanyols dels anys 60 a Alemanya, França, etc. que tornaren a causa de la crisi econòmica de 1973.

Padró

: Registre dels veïns dels termes municipals. És un document dinàmic i s'ha d'actualitzar freqüentment. Recull dades demogràfiques, econòmiques i socials de la població i facilita la previsió municipal d'equipaments entre cens i cens. En 1996 es va establir un nou sistema de gestió continuada i informatitzada de les dades dels padróns que són coordinades per l'Institut Nacional d'Estadística. Aquestes dades s'actualitzen l'1 de gener de cada any, en lloc de cada cinc, com ocorria abans. La primera revisió d'acord amb el nou sistema es realitzà l'1 de gener de 1998. La seva informació és pública. Ex.: Els padróns municipals eivissencs han registrat un increment notable en els darrers anys.

Entradas relacionadas: