Neurones, Sinapsi i Sistema Nerviós: Guia Completa

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,63 KB

Les Neurones i el Sistema Nerviós

Les neurones: El sistema d’informació del cos està constituït per milions de cèl·lules anomenades neurones, que són les unitats del sistema nerviós. Aproximadament 100.000 milions van ser descobertes al segle XX per Santiago Ramon y Cajal. A diferència d’altres cèl·lules humanes, no es regeneren.

La Sinapsi: Connexió Neuronal

Sinapsi: És la transmissió de l’impuls nerviós, un procés electroquímic, i també l’espai interneuronal (entre neurona i neurona).

Neurotransmissors: Missatgers Químics

Neurotransmissors: Són substàncies químiques que fan possible la transmissió d’impulsos nerviosos, descoberts al 1921. Avui en dia se’n coneixen uns 50. Hi ha drogues que estimulen o inhibeixen la seva acció. El seu dèficit o excés està relacionat amb malalties com la depressió, l’esquizofrènia o l’Alzheimer.

El Sistema Nerviós: Estructura i Funció

Sistema Nerviós: Hi ha dues estructures al Sistema Nerviós: 1. El Sistema Nerviós autònom o idiotrop i 2. El sistema nerviós de la vida de relació o oikotrop.

Sistema Nerviós Autònom

1: El Sistema Nerviós autònom controla els canvis corporals relacionats amb respostes emocionals i actua sobre el sistema endocrí. Aquest es divideix en dues seccions: el sistema nerviós autònom simpàtic (activador) i el parasimpàtic (desactivador).

Sistema Nerviós de la Vida de Relació

2: El sistema nerviós de la vida de relació té dues estructures més: el sistema nerviós perifèric i el Sistema Nerviós Central. El SNP està format per tota la xarxa de neurones que porta informació cap a les estructures del SNC (la medul·la espinal, el cerebel, el bulb raquidi i el cervell).

El Cervell: Components Essencials

El Cervell: Està format per dues estructures: (1) El sistema límbic i (2) L’escorça o còrtex cerebral. El sistema límbic conté l'hipotàlem, parts del tàlem i l'amígdala; en canvi, el còrtex cerebral està dividit en dos hemisferis.

El Sistema Límbic: Seu de les Emocions

El Sistema Límbic: El sistema límbic és una de les principals estructures del cervell que conté la seu de les emocions, amb altres funcions com la motivació, la memòria i la percepció olfactiva, és a dir, controla les funcions relacionades amb la conducta humana.

Importància de l'Amígdala

La Importància de l'Amígdala: Les persones que han patit lesions en l’amígdala a vegades no manifesten emocions bàsiques, com la ira.

Funció de l'Hipotàlem

L'hipotàlem: L'hipotàlem està vinculat amb les glàndules endocrines. Té com a funció transformar les nostres emocions en reaccions fisiològiques. La gana, la set, la temperatura corporal, la sexualitat, la ira i el temor estan regulades per l’hipotàlem.

L'Escorça Cerebral: Pensament i Percepció

L'Escorça: L’escorça cerebral és una làmina de cèl·lules de tres mil·límetres d’espessor que conté entre 20 i 23 mil milions de cèl·lules nervioses dividides en dues meitats simètriques, els hemisferis. L'escorça permet la percepció, el pensament i la parla, constituint així el centre superior de control i processament d’informació del nostre cos. Cada hemisferi es divideix en quatre lòbuls: frontal, parietal, temporal i occipital.

Els Lòbuls del Cervell i les seves Funcions

Els 4 Lòbuls del Cervell:

  1. Lòbul frontal: Permet preveure, planificar i analitzar la informació i ordenar els records recents.
  2. Lòbul parietal: És la seu de l’esquema motor corporal, el tacte i el llenguatge.
  3. Lòbul temporal: Regula l’oïda, la memòria a curt termini i el llenguatge.
  4. Lòbul occipital: Regula la vista.

Phineas Gage: Un Cas d'Estudi

Phineas Gage: Va patir una lesió en el lòbul frontal que va ocasionar-li una alteració a la personalitat amb la pèrdua de l’orientació moral de la seva conducta per unes inhibicions als hemisferis.

Receptors Sensorials: Connexió amb el Món

Els receptors sensorials: Tenen com a funció establir un contacte amb el nostre món intern i extern per aportar-nos informació d'aquests. Els receptors sensorials poden ser exteroceptors, interoceptors o propioceptors.

  • Els exteroceptors ens comuniquen amb allò que hi ha fora nostre: són els cinc sentits (vista, oïda, olfacte, gust i tacte).
  • Els interoceptors permeten captar els estímuls interns i donar a aquests estímuls una resposta en forma de sensació.
  • Els propioceptors informen sobre sensacions de moviment, equilibri, coordinació i posició del cos.

Racionalisme i Empirisme: Perspectives Filosòfiques

Réné Descartes (1596-1650) va ser un filòsof i matemàtic nascut a França que va iniciar al segle XVII el moviment filosòfic anomenat Racionalisme. Els racionalistes consideraven que la raó és la facultat més fiable, la menys propensa a equivocar-se per damunt dels sentits. (ALTRES: Leibniz, Spinoza, Pascal)

Poc després van sorgir altres filòsofs anomenats empiristes, per exemple (J. Locke, G. Berkeley, D. Hume) que, al contrari que els racionalistes, entenien que la raó és clau per a desenvolupar el coneixement, però que els sentits eren més importants.

Entradas relacionadas: