Nietzsche vs. Plató: Comparació de Vitalisme i Idealisme
Clasificado en Filosofía y ética
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB
Nietzsche vs. Plató: Vitalisme i Idealisme
El pensament de Nietzsche es caracteritza per ser un vitalisme irracionalista. Per tant, és interessant comparar-lo amb un pensador que representa l'idealisme, com és Plató.
Semblances entre Nietzsche i Plató
Tenen algunes semblances en comú; els dos autors defensen el sentit aristocràtic de l'existència, encara que des de perspectives molt diferenciades. En cap dels dos casos es tracta d'una aristocràcia de la sang o dels diners, sinó que:
- En el cas de Plató, és una aristocràcia del coneixement (els més savis i generosos són els qui han de governar).
- En el cas de Nietzsche, és una aristocràcia dels creadors de nous valors (el superhome es regeix per la "moral dels senyors").
Plató, des d'una perspectiva diferent, recorre al "mite de la caverna" per posar de manifest que són molt pocs els que tenen accés al coneixement de l'autèntica realitat. Nietzsche, per la seva banda, criticarà els valors comunament considerats més excelsos de la cultura occidental —que té l'origen en el pensament platònic— per considerar-los dogmàtics, decadents i viciats en l'origen.
Crítica de Nietzsche a la Metafísica Platònica
La metafísica platònica, segons Nietzsche, comet l'error de considerar que la vida, amb el seu canvi i imperfecció, és només aparença o imitació imperfecta del món de les Idees. Nietzsche anomena això "egipticisme", ja que Plató creu haver trobat la Veritat, accessible només a través de la raó.
Pel que fa al cristianisme, segons Nietzsche, no és més que un "platonisme per al poble". El cristianisme ha invertit els valors, com ja va fer el platonisme, creant una "moral d'esclaus" que fomenta el ressentiment contra la vida i els valors mesquins, propis del ramat. Davant d'aquesta moral, Nietzsche promou la "moral dels senyors", pròpia del superhome, una moral de superació i afirmació de la vida, característica d'esperits elevats. Per aconseguir-ho, Déu i els valors que representa han de morir. Només amb la mort de Déu és possible que l'home visqui plenament.
El llenguatge com a expressió de la realitat
Un altre error de la metafísica platònica, segons Nietzsche, és l'ús de conceptes massa generals, massa deslligats de la realitat. Per tant, no serveixen per expressar el que la realitat és. Només la metàfora serveix per expressar la realitat canviant i complexa, ja que exigeix una interpretació activa del món.