Noucentisme Català: Figures Clau i Obres

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,47 KB

Enric Prat de la Riba

En càrrecs del govern (1907, president de la Diputació de Barcelona i el 1917, president de la Mancomunitat), va ser clau per a la concreció política dels interessos de classe de la burgesia i dels continguts culturals del Noucentisme. Prat de la Riba i els seus col·laboradors, amb gent de diversa filiació política i social, van dur a terme una sèrie d'accions sense precedents, tant pel que fa al volum com als objectius. Va accedir a la presidència de la Diputació de Barcelona i va publicar La nacionalitat catalana.

Congrés Internacional de la Llengua Catalana

Es va celebrar al Teatre Principal de Barcelona del dia 13 al 18 d'octubre de 1906. L'organitzà i el presidí Antoni M. Alcover, assessorat per diversos lingüistes. El seu objectiu principal fou orientar els estudis sobre la llengua catalana per a redactar la gramàtica de la llengua catalana. El principal objectiu fou la ràpida codificació ortogràfica i gramatical del català. El congrés va ser el primer gran certamen on van participar intel·lectuals i escriptors procedents de tot el domini lingüístic. Una primera conseqüència de la celebració del congrés fou l'augment del prestigi del català. L'Institut d'Estudis Catalans l'any 1913 aprovà les Normes ortogràfiques i el Diccionari general de la llengua catalana el 1932.

Pompeu Fabra

Va néixer a Barcelona el 1868 i va morir a Prada el 1948. Va definir el model de la llengua literària per a una societat culta i moderna. Des de l'Institut d'Estudis Catalans, Pompeu Fabra va establir un català culte allunyat de les solucions individuals més o menys pintoresques, del perill de la castellanització i de l'excessiva fragmentació dialectal. Va fixar un català apte per a totes les variants lingüístiques.

Eugeni d'Ors

Va néixer a Barcelona el 1881 i va morir a Vilanova i la Geltrú el 1954. El 1911 va ser nomenat secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans, el 1915 va esdevenir director de l'Escola de Bibliotecàries i el 1917 el màxim responsable d'Instrucció Pública de la Mancomunitat de Catalunya. Eugeni d'Ors va dur a terme una tasca d'il·lustració pública molt eficaç, sobre els principis ideològics, ètics i estètics d'aquest projecte transformador sostingut per la burgesia catalana.

L'escriptor establia un sistema d'oposicions entre el passat i el present. És l'autor del Glossari, de la qual sorgeixen d'altres publicades de forma independent amb pretensions més explícitament literàries o filosòfiques.

Josep Carner

Etapa de formació (1896-1905)

Els seus primers llibres on usa formes clàssiques i la ironia. Tot i estar influït pel Modernisme, no acaba de combregar amb la seva poca sobrietat i no va participar mai ni a les tertúlies ni a les revistes ni en la bohèmia modernista.

Etapa Noucentista (1906-1924)

Els fruits saborosos (1906), Auques i ventalls (1914) es caracteritzen pel seu rigor formal i valoració de la tradició, els seus jocs amb la llengua, els temes de la vida quotidiana, la visió del món plàcida i ordenada, l'humor i ironia a la manera britànica. La paraula en el vent (1914). Entre 1909 i 1925 treu llibres de prosa poètica on recull articles periodístics com Les bonhomies (1925).

Etapa simbolista (1925-1939)

Representa un canvi en la seva poesia, és més reflexiva, amb les preocupacions morals de l'home i d'estètica postsimbolista. Humanitza, s'interessa per les coses senzilles i la contemplació filosòfica de l'existència i les inquietuds religioses.

Etapa metafísica o d'exili (1939-1970)

El 1935 va morir la seva dona i la Guerra Civil va provocar un canvi en la seva poesia. Ell fa una profunda reflexió sobre el destí de l'home. Durant molts anys es dedica a revisar la seva obra i fer-ne noves edicions.

Entradas relacionadas: