Noucentisme i Cubisme: Moviments Artístics del Segle XX

Clasificado en Español

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,19 KB

Noucentisme

El terme novecentisme va ser acunyat en català per Eugenio d'Ors com a noucentisme, per analogia a la denominació que els historiadors de l'art italià van fer amb el Quattrocento i Cinquecento i, a més, juga amb la homofonia que existeix en català entre "nou" adjectiu nou i "nou" número ordinal 9, que justament és el centèsim de 1900.

El Noucentisme

El Noucentisme (Novecentismo) és un moviment cultural que es va iniciar a Catalunya cap al 1906 com a reacció contra la superficialitat del modernisme. També se'l coneix com a Generació del 14 o Vanguardies per ser una estètica que destaca, principalment, en el terreny literari, agrupant un conjunt d'autors en la seva majoria assagistes situats entre la Generació del 98 i la Generació del 27. El caràcter nacionalista de la corrent es va traduir en l'art a través d'uns temes vinculats a l'àmbit mediterrani i una estètica determinada, tendent cap al classicisme.

Característiques del Noucentisme

Encara que no posseeixen la consciència de grup, sí que comparteixen alguns trets coincidents, entre els quals destaquen la seva elevada preparació intel·lectual (escriuen llibres doctrinals i assaigs); el seu europeisme, que anteponen al castellanisme noventayochista; l'obsessió constant per una obra «bien hecha», allunyada de qualsevol improvisació, i un gran cura de la forma.

Principals Autors Noucentistes

D'Ors inclou en aquest grup d'autors noucentistes, entre altres, a Joaquín Mir i Trinxet, Joaquín Sunyer, Feliú Elías, Xavier Nogués, Pablo Gargallo, Pablo Picasso, Josep Clarà, Montserrat Casanovas. Els anys més rellevants d'aquest moviment van ser els compresos entre 1914 i 1923, període dels més innovadors del segle XX a Espanya. Tots aquests autors catalans del noucentisme derivaven de la Renaixença i pretenien elevar la cultura catalana a un nivell europeu.

Cubisme

El cubisme és un dels moviments artístics pertanyents a l'art modern (altrament anomenats -ismes), present principalment en la pintura i l'escultura. Va tenir el seu moment més intens entre 1907 i 1914. És l'art i la innovació més important del segle XX, transformant la perspectiva convencional i la manera de percebre les formes, que apareixen fragmentades com un trencaclosques amb les peces mal posades.

Característiques del Cubisme

Es considera l'inici de l'art abstracte. En les obres cubistes els objectes es trenquen, s'analitzen, i es reconstrueixen en una forma abstracta; en lloc de representar els objectes des d'un únic punt de vista, l'artista pinta el motiu des d'una multitud de perspectives per tal de representar-lo en un context més ampli. El cubisme intenta atènyer l'essència de les coses que representa, per la juxtaposició de punts de vista diferents en la realitat, però que apareixen simultanis en l'obra final. La pintura deixa de ser una finestra. L'escultura va deixar de ser un objecte sòlid per esdevenir oberta i transparent. Els cubistes van abolir la idea que cal pintar "matèries nobles", i pensaven que qualsevol objecte podria ser objecte d'atenció estètica. Per a ells, l'art no és observació únicament sinó acumular experiències. Les Demoiselles d'Avignon de Picasso, del 1907, és considerat el primer quadre cubista.

Etapes del Cubisme

Es pot dividir en dues etapes. A la primera, de 1901 a 1911, anomenada cubisme analític, els seus inventors Picasso i Georges Braque van començar a fragmentar la forma, mantenint encara les formes i temes convencionals, com persones, natures mortes o paisatges, i usant pintura monocroma sobre llenç. En el cubisme sintètic, l'etapa de 1912 a 1915, en la qual destaca Juan Gris a més dels dos mencionats anteriorment, a més de la fragmentació es van incorporant a la pintura altres materials, com per exemple trossos de diari i materials trobats en papereres.

  • Pablo Picasso (1881-1973), Ampolla, got i Gaita, 1913
  • Georges Braque (1882-1963), Ampolla i diari, 1911
  • Alexander Archipenko

Surrealisme

El surrealisme, també conegut com a suprarealisme o superrealisme (del francès surréalisme), és el moviment d'avantguarda més important del període d'entreguerres, i molt possiblement el més influent de tots aquests. Va ser creat el 1924 a partir, i al voltant, del Manifest surrealista d'André Breton, el seu guia espiritual.
Aquest moviment artístic, intel·lectual i cultural, en general, s'orienta al voltant de la persecució de l'alliberament de la ment, emfatitzant les facultats imaginatives i crítiques de l'inconscient i l'assoliment d'un estat diferent de, "més que" i més veritable que la realitat tangible i quotidiana: el "sur-real", per sobre de la realitat. Per a molts surrealistes, aquesta cerca de transcendir la realitat tangible i d'assolir-ne una que incorporés els elements de la imaginació i l'inconscient s'ha manifestat en l'intent de portar a terme una revolució personal, cultural, política i social, a vegades concebuda o descrita com una transformació completa de la vida mitjançant la llibertat, la poesia, l'amor i el sexe. En paraules d'André Breton, generalment considerat el fundador del surrealisme: "la bellesa serà convulsiva o no serà". Diverses vegades, els adherents al surrealisme han militat en el comunisme i en l'anarquisme per avançar un canvi polític social i polític, amb l'argument que, només quan les institucions del treball, la família i l'educació hagin estat transformades, es podrà fer possible una participació general en el surreal

Entradas relacionadas: