El Noucentrisme: Cultura, Política i Literatura Catalana

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,71 KB

Introducció al Noucentrisme

Després del Modernisme, es va produir el Noucentrisme, període en què polítics i intel·lectuals van iniciar un projecte de reformes d'inspiració nacionalista i burgesa. Enric Prat de la Riba va ser el líder polític; Eugeni d'Ors, l'ideòleg; i Josep Carner, el poeta més representatiu. Tenia com a objectiu la construcció d'un país culte i europeu.

Societat de l'Època

Es va fundar la Lliga Regionalista (1911), que va guanyar les eleccions. Enric Prat de la Riba fou elegit president de la Mancomunitat, la qual va dur a terme una obra molt important de modernització en el camp de les obres públiques, l'ensenyament i la cultura, fet que afavorí els objectius noucentristes. A Europa, el període va estar condicionat per la Primera Guerra Mundial, la Revolució Russa i l'aparició dels totalitarismes. A Espanya, es va instaurar una dictadura que va suprimir la Mancomunitat.

Programa Noucentrista

La voluntat de modernitzar la societat acostant-la a Europa i crear una llengua literària es va concretar en:

  • Creació d'una xarxa docent: Comprenia tots els nivells de l'ensenyament.
  • Normativització de la llengua: Es van publicar les Normes ortogràfiques, el Diccionari ortogràfic i la Gramàtica Catalana de Pompeu Fabra.
  • Infraestructures culturals: Creació d'una xarxa de biblioteques i museus, i impuls de publicacions periòdiques i editorials.

Eugeni d'Ors: L'Ideòleg

Nascut a Barcelona, Eugeni d'Ors va ser l'ideòleg del moviment. Entre les seves obres cal destacar les glosses, mitjançant les quals Eugeni va anar exposant l'ideari noucentrista amb aquests conceptes:

  • Noucentrisme: Fa referència a l'inici del segle (el nou-cents). Els noucentristes es veien com a capdavanters en la regeneració de la societat.
  • Classicisme: Volien recuperar la cultura i l'estètica clàssiques, valorant l'harmonia, l'estilització i l'ordre.
  • Mediterranisme: La mar Mediterrània és vista com un pont entre el nostre món i el món grecollatí.
  • Civilisme: La ciutat és considerada l'espai ideal per al desenvolupament cultural i social.
  • Imperialisme: Terme que simbolitza l'aspiració de la burgesia de canviar la situació política i crear un estat modern i influent.
  • Arbitrarisme: Oposició a l'espontaneïtat romàntica i modernista, defensant la intervenció conscient de l'artista en l'obra (l'àrbitre).

Josep Carner: El Poeta

Josep Carner (1884-1970) va néixer a Barcelona. Va estudiar Dret i Filosofia i Lletres. Fou un home de gran cultura i polifacètic. Va ser un dels nombrosos escriptors exiliats arran de la Guerra Civil; va viure a Mèxic i a Brussel·les. Obres destacades: Fruits saborosos, La paraula en el vent, Auques i ventalls, etc. Va escriure poemes sobre diferents temes, com la natura idealitzada i la vida a la ciutat. Josep Carner construïa el poema a partir d'elements senzills (un núvol, el vent, etc.). Per als escriptors noucentristes, la poesia era el gènere que millor podia representar la voluntat d'idealitzar la realitat, per mitjà d'una llengua molt treballada.

Entradas relacionadas: