Objectivitat, Nova Visió i Dadaisme en la Fotografia
Clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,95 KB
La Noció d'Objectivitat en la Fotografia
La noció de Sachlichkeit (objectivitat) és determinant en la història de la fotografia, ja que li va saber donar una altra dimensió, negant-se a emmascarar el seu caràcter tècnic i servint-se d'ell com a mitjà d'exaltació de l'objecte.
Albert Renger-Patzsch (1897-1966)
Alemany de naixement, comença a fotografiar als 12 anys, seguint els passos del seu pare, aficionat a la fotografia. Entre 1916 i 1918 va participar en la Primera Guerra Mundial al costat de l'exèrcit alemany.
Més tard, es dedicà al desenvolupament de la seva pròpia fotografia.
Parlar d'Albert Renger-Patzsch és constatar que les seves fotografies són perfectes. Tracti el tema que tracti, totes les imatges mantenen un gran equilibri intern i una cuidada composició. S'adapta a tots els temes: la naturalesa, la industrialització de la societat, el retrat, el paisatge urbà...
En tots els casos, amb la mateixa perfecció. Amb la seva feina demostrà que qualsevol tema pot ser tractat amb la fotografia i que el resultat pot gaudir sempre d'una gran qualitat estètica.
La Nova Visió
Igual que la Nova Objectivitat, amb la qual coincideix en el temps, participa de la corrent que s'ha denominat Nova Fotografia. La fotografia és reconeguda com una pràctica autònoma, alliberada del model pictòric. Posseeix les seves pròpies lleis tècniques, òptiques i formals.
László Moholy-Nagy (1895-1946)
El 1930 realitza la seva pel·lícula més coneguda: "Joc de llum negre-blanc-gris". El 1935 s'exilia d'Alemanya per motius polítics i s'instal·la a Londres, on treballa com a grafista i cartellista. Cal destacar el seu treball amb els fotogrames, imatges que resulten de la incidència de la llum en una superfície fotosensible, i que és fixada per a conservar-la. Aquesta tècnica era utilitzada des de temps antics com un divertiment pels aficionats a la fotografia. Ell pren aquest principi simple i sobradament conegut i el desenvolupa d'una manera extraordinària. Elimina qualsevol vestigi de la tecnologia; no existeix la càmera, no existeix l'òptica, només utilitza la llum. Però no es conforma amb això, sinó que, a més, elimina de la imatge resultant qualsevol element que sigui recognoscible. Són imatges que es poden veure des de qualsevol posició.
El Dadaisme
El Dadaisme, també conegut com a moviment dadà, va ser un moviment intel·lectual, literari i estètic d'avantguarda, desenvolupat entre el 1916 i el 1925, precedent immediat del Surrealisme. Es caracteritzà per l'ús de materials no convencionals amb intenció de transgredir els cànons estètics. L'aparició del fotomuntatge arriba, doncs, de la mà d'alguns dels components del moviment Dadà. Els fotomuntatges de Heartfield es converteixen en una arma de combat contra les injustícies, tant des del punt de vista social com polític, i especialment contra el nazisme.