L'Oficina de Farmàcia: Funcions, AEMPS, SNS i Més

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,6 KB

AEMPS: Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) és una agència estatal adscrita al «Ministerio de Sanidad, Consumo, Derechos Sociales y Agenda 2030». L'AEMPS és responsable de garantir a la societat la qualitat, seguretat, eficàcia i correcta informació dels medicaments i productes sanitaris, des de la seva investigació fins a la seva utilització, en interès de la protecció i promoció de la salut de les persones, de la sanitat animal i del medi ambient. Les funcions de l'AEMPS són:

  1. Autoritzar nous medicaments i productes sanitaris, dels quals fixa el preu i les condicions de finançament públic.
  2. Garantir dipòsits de medicaments per a urgències, emergències i catàstrofes, i per a l'ajuda internacional.
  3. Regular la importació de medicaments estrangers no autoritzats a Espanya.

Funcions del Tècnic de Farmàcia

  1. Control d'existències, l'organització i l'emmagatzematge dels productes.
  2. Dispensació de productes farmacèutics, informant de les seves característiques i del seu ús.
  3. Venda de productes parafarmacèutics, informant els usuaris.
  4. Assistir en l'elaboració de productes farmacèutics i parafarmacèutics.
  5. Donar suport al facultatiu en el seguiment farmacoterapèutic de l'usuari.

Oficines de Farmàcia

Establiments sanitaris privats d'interès públic que presten els serveis de dispensació i atenció farmacèutica a la població. Les OF han de garantir la disponibilitat dels medicaments necessaris per a la població que atenen.

Farmacovigilància

La farmacovigilància és el conjunt de procediments per obtenir informació dels medicaments comercialitzats, principalment per identificar reaccions adverses que no s'havien detectat en les fases prèvies a la comercialització.

SNS: Sistema Nacional de Salut

És el conjunt dels serveis de salut de l'administració de l'Estat i dels serveis de salut de les comunitats autònomes. Les característiques del SNS són:

  1. Totes les persones tenen dret a la salut i l'assistència sanitària pública s'estén a tota la població; és universal.
  2. Assegura l'accés a tots els serveis en condicions d'igualtat i equitat, és a dir, a tots per igual i a cada persona que ho necessiti.
  3. Descentralitzat. Cada CCAA té el seu propi servei sanitari per atendre la pròpia població i estan coordinats amb l'Estat.
  4. Atenció integral, és a dir, no se centra només en la curació de les malalties, ja que també inclou actuacions de promoció de la salut, prevenció de les malalties i rehabilitació.
  5. Reconeix els drets i deures dels pacients i dels poders públics.
  6. Rep finançament públic a través dels pressupostos de l'Estat, les cotitzacions de la SS i les taxes per les prestacions sanitàries.
  7. Es preocupa de la qualitat dels seus serveis, avaluant el benefici de les seves actuacions i incorpora només aquelles que aporten un valor afegit a la millora de la salut.
  8. Reconeix la participació ciutadana, respectant l'autonomia de les decisions individuals dels pacients i considerant les seves expectatives com a usuaris del sistema sanitari.

Farmaciola

Establiment sanitari que depèn d'una oficina de farmàcia, destinat a donar servei i atenció farmacèutica a una població d'aquells nuclis on no quedi suficientment garantida una atenció farmacèutica eficaç. Hi ha zones o nuclis de població que no compleixen els requisits per instal·lar una OF, però en canvi és aconsellable l'existència d'un servei farmacèutic, bé per la llunyania a un nucli urbà o bé per una elevada concentració temporal de gent.

La Gestió de l'Oficina de Farmàcia

La gestió d'una oficina de farmàcia està orientada a aconseguir dos objectius simultanis i interdependents:

  1. Prestació del servei sanitari públic d'assistència farmacèutica.
  2. Obtenció d'un benefici empresarial.

Establiment Sanitari Privat d'Interès Públic

L'activitat principal de l'oficina de farmàcia consisteix a dispensar una selecció de productes (medicaments i productes de salut) i assessorar sobre aquests, i atendre una sèrie de serveis sanitaris tant públics com privats.

Per dur a terme la seva activitat, l'oficina de farmàcia ha de comptar amb una sèrie de recursos:

  1. Local on desenvolupar l'activitat.
  2. Recursos humans: persones amb una determinada formació, capacitats i coneixements específics per poder desenvolupar les tasques pròpies de l'OF.
  3. Documents que tenen diferents funcions: fonts d'informació, registres de l'activitat comercial, justificants de dispensació.

L'OF, a més de les inspeccions a què està sotmesa qualsevol empresa mercantil (com les fiscals, laborals o de protecció de dades), està subjecta, com a establiment sanitari que és, a inspeccions dels serveis de sanitat, per garantir que l'organització i funcionament del servei farmacèutic es duen a terme de manera adequada.

Els Serveis de la Farmàcia

  • Adquisició, conservació i dispensació de medicaments i productes de salut.
  • Informació i seguiment farmacològic dels tractaments en els pacients.
  • Elaboració i dispensació de Fórmules Magistrals i Preparats Oficinals.
  • L'actuació coordinada amb les estructures assistencials dels serveis de salut de les CCAA.

Entradas relacionadas: