Organització de l'Administració Pública: Principis i Estructura
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB
Principis de les Actuacions de les Administracions Públiques
Eficàcia, Jerarquia, Descentralització, Desconcentració i Coordinació.
L’Administració Pública es divideix, segons el seu àmbit territorial d’actuació, en: Administració General de l’Estat, administracions autonòmiques i administracions locals.
Administració Central de l’Estat
Els òrgans centrals es troben al nivell jeràrquic més alt dels ministeris. Tenen la condició d’alt càrrec i s’ha de distingir entre:
Ministres
Nomenats pel rei a proposta del president del Govern, amb l'objectiu de dirigir els sectors de l’activitat administrativa integrats en el seu ministeri i assumir la responsabilitat inherent a aquesta direcció.
Secretaris d’Estat
S’encarreguen de les competències en el sector d’activitat administrativa assignat o en totes les qüestions que els delegui el ministre. Dirigeixen i coordinen les direccions generals situades sota la seva dependència i responen davant el ministre de l’execució dels objectius fixats per la Secretaria d’Estat.
Jerarquia dels òrgans directius
Sotssecretaris, Secretaris generals, Secretaris generals tècnics, Directors generals i Sotsdirectors generals.
Administració Perifèrica de l’Estat
Les funcions de l’Administració General de l’Estat són exercides en les comunitats autònomes, províncies i illes per l’Administració Territorial de l’Estat.
El delegat del Govern exerceix la direcció i supervisió de tots els serveis de l’Administració General de l’Estat i dels organismes públics situats al seu territori. Funció principal: protegir el lliure exercici dels drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana.
A cada província, sempre sota la dependència del Govern, hi ha un subdelegat de Govern, nomenat pel delegat de Govern i triat entre funcionaris de carrera de l’Estat. Finalment, els directors insulars de l’Administració General de l’Estat es troben a les illes i exerceixen en el seu àmbit territorial les mateixes competències que els subdelegats a les províncies.
Administració General de l’Estat a l’Exterior
Està formada per les institucions següents:
- Missions diplomàtiques permanents.
- Missions diplomàtiques especials.
- Representacions o missions permanents.
- Delegacions.
- Oficines consulars.
- Institucions i organismes públics de l’Administració General de l’Estat a l’exterior.
Organismes Públics
Organismes Autònoms
Tenen encomanada la realització d’activitats administratives, de foment, prestació i gestió de serveis públics o administració de béns de l’Estat.
Entitats Públiques Empresarials
Depenen d’un ministeri o organisme autònom, se’ls hi encomana la realització d’activitats de prestació i gestió de serveis o la producció de béns d’interès públics susceptibles de contraprestació. Sotmesos a dret privat, en determinats aspectes per dret públic. Es financen fonamentalment amb ingressos obtinguts de les seves operacions.