Organització Autonòmica i Municipal
Clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,02 KB
Organització Autonòmica
Assemblea Legislativa: escollida per sufragi universal, acord amb sistema de representació proporcional, que asseguri, a més, la representació de les diverses zones del territori.
Consell de Govern: té funcions executives i administratives, i sembla, entre els seus membres, nomenat pel rei a qui correspon la direcció de govern. Els responsables de l'assemblea són el president de govern i membres del consell de govern.
Tribunal Superior de Justícia: sense perjudici del Tribunal Suprem, culmina l'organització judicial en l'àmbit territorial de la comunitat autònoma.
Administració Local
La legislació de l'estat i de les autoritats autònomes ha d'assegurar a les entitats locals el dret a intervenir en els afers que els afectin, atribuint les competències de descentralització i de màxima proximitat de la gestió administrativa.
Les administracions locals tenen atribuïdes les potestats d'autoorganització tributària, financera i sancionadora. Per al compliment de l'àmbit de les seves competències, les entitats locals tenen capacitat jurídica, per la qual permet adquirir o vendre tota mena de béns, subscriure contractes, i gestionar obres i serveis.
Organització Municipal
Organs especials:
Junta de Govern Especial: és per a poblacions superiors a 5.000 hab o menys, segons el seu reglament orgànic o acord del Ple. L'integren l'alcalde i un nombre de regidors no superior al terç del nombre legal. Les seves funcions principals són l'assistència a l'alcalde, així com l'alcalde o un altre organ municipal delegui o atribueixi les lleis.
Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions:
és per als municipis de gran població o en altres en els quals s'acordi o es disposi del seu reglament orgànic.
Organs específics: per a població de més de 5.000 hab o menys, en els quals així disposa el seu reglament orgànic o acordi el ple. Hi haurà organs que tinguin com a objecte l'estudi, informe o consulta dels afers que són sotmesos a la decisió del ple, així com el seguiment de la gestió de l'alcalde, la junta de govern local i els regidors que tinguin delegacions.
Regim Municipal Especial: El Consell Obert
es dóna en:
-els municipis amb menys de 100 hab i aquells que tradicionalment comptin amb aquest singular règim de govern i administració.
-Aquells altres que la seva localització geogràfica, la millor gestió dels interessos municipals o altres circumstàncies ho facin aconsellable.
El govern i l'administració del municipi corresponen a:
-l'alcalde elegit pels electors, sistemàticament majoritari.
-L'assemblea veïnal de que formen part tots els electors.
Aquests municipis ajusten el seu funcionament als usos, costums i tradicions locals i, si no, allò que estableixin les lleis estatals i de les comunitats autònomes sobre règim local.
Organització Provincial
Les diputacions provincials estan integrades pels òrgans següents:
-President de Diputació: elegit pels diputats, responsable de dirigir el govern i l'administració de la província, representar la diputació i convocar i presidir les sessions del ple.
-Vicepresident de la Diputació: substitueix el president, en el cas de vacant, absència o malaltia.
-Diputats: el nombre es determina segons el nombre d'habitants de cada província. S'escullen en cada partit judicial, entre els regidors d'algun municipi d'aquest partit judicial.
-Ple: Està constituït pel president i els diputats. La composició és segons els resultats de les eleccions municipals. Les seves funcions principals són l'organització de la diputació i l'aprovació i modificació de les ordenances, pressupostos i plans de caràcter provincial.