Organització Escolar i Normativa de Llars d'Infants a Catalunya
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,94 KB
Organització, Gestió i Participació Escolar
Òrgans de Govern i Gestió de l'Escola
Els principals òrgans de govern i gestió són: la direcció, el consell escolar i el consell de participació.
Col·laboració d'Altres Professionals i Assessoraments
L'escola pot comptar amb la col·laboració de:
- Professionals del camp de l’expressió (músics, contacontes, etc.).
- Intervenció dels propis familiars en el desenvolupament de determinades activitats.
- Altres equips d’assessorament psicopedagògic de caire privat.
Altres Òrgans de Participació: l'AMPA
L'AMPA (Associació de Mares i Pares d'Alumnes) és un òrgan col·legiat, associatiu i voluntari dels pares i mares de l’escola. És imprescindible per a crear xarxes de participació, col·laboració i informació per a integrar les famílies en la comunitat educativa.
Activitats sobre el Decret d'Educació Infantil
1. Articles derogats pel Decret 101/2010
Pregunta: Quins articles d'aquest decret estan derogats pel Decret 101/2010?
Resposta: Els articles 3, 4 i 5.
2. Relació entre Centres i Famílies
Pregunta: Què diu el decret sobre la relació entre els centres i els pares, mares i tutors?
Resposta: En el seu article 3, Principis del primer cicle de l'educació infantil, es diu que: “3.1 Per tal d'afavorir el desenvolupament harmònic dels infants, els centres han de cooperar amb els pares, mares o tutors, com a primers responsables de l'educació dels seus fills i filles, amb els quals, a fi de crear les condicions òptimes per al desenvolupament i aprenentatge de l'infant, intercanviïn regularment informació sobre l'evolució del procés educatiu del seu fill o filla.”
3. Període de Servei dels Centres
Pregunta: Quin és el nombre màxim de mesos a l’any en què els centres poden oferir els seus serveis?
Resposta: Segons es recull en el seu article 10.1, els centres han d'oferir els seus serveis de manera continuada i sistemàtica a grups estables d'infants, amb freqüència diària, distribuint les activitats per franges horàries i de serveis durant deu o més mesos l'any. Per tant, no hi ha un nombre màxim (poden estar oberts tot l’any), però sí un mínim de 10 mesos.
Notes sobre Professionals (Article 11):
- Segons l'article 11, “El nombre mínim de professionals en presència simultània ha de ser igual al nombre de grups en funcionament simultani més un, incrementat en un més per cada 3 grups.” Exemple: 2 grups = 3 professionals; 5 grups = (5+1)+1 = 7 professionals.
- Segons l'article 11, per cada 3 grups, o fracció, almenys un dels professionals ha de tenir el títol de mestre amb l'especialitat en educació infantil. Exemple: 2 grups = 1 mestre; 5 grups = 2 mestres.
4. Ubicació de Llars d'Infants en Edificis
Pregunta: Quin article prohibeix que una llar d’infants pugui estar ubicada en el primer pis d’un edifici d’habitatges?
Resposta: En realitat, no hi ha cap article que ho prohibeixi explícitament. No obstant això, sí que es recull en l'article 13.2 que la llar d'infants ha de disposar d'accés independent des d'un espai públic (com per exemple, el carrer). Així, si està en un primer pis d’un edifici d’habitatges, hauria de comptar amb un accés propi, diferent del dels altres usuaris de l’edifici.
(Nota addicional: L’article 12.1 estableix el nombre màxim d’infants per grup segons l’edat i l'article 13.2 les mides mínimes de les classes i del pati.)
5. Requisits d'Espai (Municipis < 2.500 hab.)
Pregunta: Quins requisits d'espai s'apliquen a llars en municipis de menys de 2.500 habitants?
Resposta: Segons l’article 13.3, en aquests municipis, la superfície mínima de les aules és de 20 m², i la del pati, de 50 m², mantenint-se sempre la ràtio de 2 m² per infant.
6. Òrgan de Participació en Llars Públiques
Pregunta: Com es diu l’òrgan de participació de la comunitat educativa en el govern de les llars d’infants públiques?
Resposta: Segons l'article 18.1 del decret original, s'anomenava Consell de participació. Tanmateix, a partir del Decret 102/2010 d'autonomia dels centres, aquest òrgan es denomina Consell escolar, i per tant, ja no és correcte anomenar-lo Consell de Participació.