L'organització de l'Estat i la globalització

Clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB

L'Estat i la globalització

L'Estat és el conjunt d'institucions creades per organitzar la vida i l'activitat de les persones que viuen en un mateix territori i que estan governades per unes mateixes lleis sota un mateix poder.
Les democràcies són els Estats de dret, és a dir, els qui accedeixen al poder no el poden exercir lliurement, sinó que ho han de fer tot respectant el marc legal de la Constitució.
La Constitució determina la forma de govern, estableix els drets i els deures dels ciutadans i defineix les institucions i el funcionament de l'Estat.
Als règims democràtics existeix la divisió de poders. El poder legislatiu elabora i vota les lleis. El poder executiu determina la política que ha de seguir l'Estat i l'aplica a través de l'Administració. El poder judicial aplica les lleis i jutja els conflictes.

L'Estat i la globalització

Els Estats es desenvolupen en relació amb d'altres; per això, molts dels problemes que sorgeixen els afecten de manera semblant i només es poden arribar a solucionar amb una actuació coordinada. Per tant, s'han creat i constituït organitzacions supranacionals, continentals o regionals.
Les organitzacions supranacionals, continentals o regionals fan una tasca important de coordinació política, de desenvolupament econòmic i tecnològic o de promoció de la salut, l'educació i la pau. També se signen tractats, convencions o declaracions.
Les organitzacions supranacionals són d'àmbit mundial, com l'Organització de les Nacions Unides (ONU), o d'àmbit continental o regional, com ara l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN), la Unió Europea (UE) i la Lliga Àrab.

L'organització territorial d'Espanya

Segons la Constitució, l'Estat espanyol organitza el territori en municipis, províncies i comunitats autònomes.
Els municipis són les unitats territorials i administratives més elementals de l'Estat. Un municipi pot estar format per un o més nuclis de població i es regeix a través d'una administració local.    Les províncies són territoris constituïts per l'agrupació de diversos municipis. L'administració provincial és una divisió territorial i, alhora, un ens local.

Les comunitats autònomes

Les comunitats autònomes representen una de les formes possibles d'organització descentralitzada d'un Estat, perquè des de l'Estat central se'ls cedeix un marge d'autogovern.    Els estatuts d'autonomia recullen les institucions, les normes i les competències per les quals es regeix cada comunitat autònoma i en funció de les quals rep els recursos econòmics necessaris per exercir-les.   El nivell de benestar d'un país es mesura a partir d'indicadors diversos (ensenyament, sanitat, esperança de vida i consum). L'indicador que mesura la qualitat de vida d'un país és l'índex de desenvolupament humà 

Entradas relacionadas: