L'Estat com a organització política de la societat
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,49 KB
Conjunt d'institucions per a organitzar la vida del les persones que viuen al mateix territori i sota el mateix poder
Territori:
Solen estar limitats per unes fronteres. Fora de les fronteres, l'estat no pot prendre decisions.
La població:
Les persones dins un estat tenen drets i obligacions. De vegades, certes parts de un estat tenen lleis i administracions a part a causa dels seus trets culturals diferents.
El poder:
Les funcions del poder de l'estat són: establir les lleis, que s'elaboren al parlament; el poder judicial fa complir les lleis; vigila la seguretat; estableix relacions amb altres estats; recapta impostos; dirigeix l'economia i els serveis públics, administren infraestructures i equipaments.
Els estats del món i les relacions internacionals
En el món hi ha més de 200 estats.
L'àmbit polític:
En les relacions internacionals hi ha factors importants com: EEUU es la gran potencia mundial i dirigeix la política internacional. Per això alguns països s'uneixen per fer acords (multilateralisme); d'islamisme es una guia política per alguns estats que volen trencar amb el món occidental de forma violenta; i el gran poden militar de la Xina.
L'àmbit econòmic:
El centre econòmic el formen el Canadà, EEUU, la UE i el Japó. Aquests països són els que han tret més avantatge del sistema capitalista. A resta del món es divideix en:
- Països en desenvolupament: els països rics hi volen invertir per la mà d'obra barata. Per exemple Índia, Xina, Mèxic, Brasil...
- Països pobres: Sobretot el Àfrica subsahariana on hi ha una situació de pobresa extrema, i ha on els països rics exploten els seus recursos naturals.
L'estat i la globalització
Els estats es desenvolupen en relació amb els altres. A vegades hi ha problemes conjunts que han de resoldre per mitjà de tractats internacionals.
Organismes supraestatals, als quals els estats els donen algunes funcions
Organitzacions Supranacionals:
Des de la II Guerra Mundial hi ha sortit moltes com la OTAN, la ONU (àmbit mundial) o la UE (continental) i Lliga àrab (regional). Fan feines de coordinació entre països en molt àmbits
L'estat i la regionalització
En aquest mon global també hi ha: Nacions sense estat com el Quebec a Canadà, Regions molt consolidades i diferenciades com Baviera a Alemanya i Grans àrees urbanes i ciutats globals com Nova York, Londres o Tokio.