Orgànuls Membranosos Clau: Reticle Endoplasmàtic i Aparell de Golgi
Clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB
Orgànuls Membranosos: Reticle Endoplasmàtic
El reticle endoplasmàtic (RE) és un sistema complex de membranes, prolongació de la membrana externa del nucli, que formen sàculs i túbuls aplanats connectats entre si i que delimita una cavitat única, l'espai intern de la qual s'anomena lumen. El RE es comunica al seu torn amb l'aparell de Golgi.
Reticle Endoplasmàtic Rugós (RER)
El Reticle Endoplasmàtic Rugós (RER) està format per piles de sacs plans i es troba a les cèl·lules eucariotes, excepte en els eritròcits. Té com a missió l'empaquetament de proteïnes pròpies d'alguns orgànuls cel·lulars, de la membrana plasmàtica i de totes les proteïnes que s'exporten de la cèl·lula. És més abundant en les cèl·lules que secreten proteïnes. Les proteïnes cel·lulars contenen senyals formats per petits grups d'aminoàcids (AA) o per sucres que indiquen la seva destinació final dins la cèl·lula.
Reticle Endoplasmàtic Llis (REL)
El Reticle Endoplasmàtic Llis (REL) està constituït per túbuls llisos ramificats intercomunicats entre si. El seu volum varia segons l'especialització funcional de la cèl·lula que es tracti. La cara citoplasmàtica del REL és el lloc on es duu a terme la síntesi lipídica. S'hi sintetitzen els fosfolípids de la membrana i es transforma el colesterol en hormones sexuals esteroides (estrogen i testosterona).
- El REL dels hepatòcits (cèl·lules del fetge) desintoxica i inactiva fàrmacs.
- En el REL de les cèl·lules del múscul esquelètic, anomenat reticle sarcoplasmàtic, s'emmagatzemen els ions de calci necessaris per la contracció muscular.
Aparell de Golgi: Estructura i Funció
L'Aparell de Golgi (AG) es localitza, en la majoria de les cèl·lules animals, al costat del nucli. Les cèl·lules vegetals solen tenir diversos AG pel citoplasma. L'AG està compost per dictiosomes, unes piles de sacs aplanats (cisternes). El nombre de dictiosomes varia molt, entre tres o vint segons el tipus de cèl·lula. En els dictiosomes podem distingir dues cares:
- Cara de formació (cis): Més pròxima al nucli, les cisternes de la qual connecten amb el RER.
- Cara de maduració (trans): Més pròxima a la membrana plasmàtica.
L'AG rep vesícules formades en el RE, carregades de proteïnes o lípids sintetitzats en el RER o el REL. El pas a través de l'AG es produeix per mitjà de vesícules que van passant de sàcul a sàcul. Durant aquest camí, les proteïnes experimenten una sèrie de transformacions, segons la seva destinació final, i s'empaqueten en vesícules:
- Vesícules secretores: Contenen proteïnes i glicoproteïnes que s'exportaran fora de la cèl·lula. L'AG de les plantes sintetitza els polisacàrids que formen la paret cel·lular.
- Vesícules d'emmagatzematge: Que es queden en el citoplasma, van a altres orgànuls membranosos o donen lloc als lisosomes.