Origen i Evolució de l'Univers i el Sistema Solar

Clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,75 KB

Composició de l'Univers

L'univers està format bàsicament per hidrogen i heli (75% hidrogen, 20% heli i el 5% restant, altres elements).

Aproximadament un 90% de l'univers és el que anomenem matèria fosca. Aquesta matèria té una composició i propietats desconegudes, i com que no emet radiació, l'anomenem matèria fosca. La velocitat de rotació és més gran del previst.

Forats Negres

Els forats negres són concentracions de matèria d'altíssima densitat. Tenen un camp gravitacional tan gran que ni tan sols la llum se'n pot escapar.

Origen dels Elements Químics

Els estels són les fàbriques de nous elements químics. Per exemple, el Sol produeix heli a partir de l'hidrogen. Els estels més grans generen carboni, silici, alumini o ferro. La resta dels elements es produeixen en les explosions de les supernoves.

Origen del Sol

El Sol es va formar en un braç d'una galàxia espiral. Un núvol de gas i pols es va començar a contreure i, milions d'anys més tard, aquella nebulosa es va transformar en un estel.

Missió Stardust

Stardust és un satèl·lit que va recollir restes de grans cometes. S'han analitzat minerals molt diferents dels del Sol o dels altres planetes. S'hi han trobat elements que es van formar en supernoves.

Per tant, la nebulosa que va formar el Sol va ser contaminada per una supernova. Una estrella que va explotar a prop de la nebulosa, i aquesta supernova propera va causar la contracció de la nebulosa que va originar el sistema solar.

Formació dels Planetes

Fa 4.570 milions d'anys, la nebulosa es va comprimir i es va transformar en un disc. El disc és més calent al centre perquè allà hi ha més partícules. Els elements més lleugers emigren cap a la part exterior, la més freda. A cada zona del disc comença a créixer un planeta, que atrau la matèria que té a prop, la de la seva zona d'influència gravitatòria. Els planetes exteriors es van formar primer i tenen més massa perquè es van constituir amb els elements més abundants de la nebulosa. A les zones internes del disc es formen cossos petits que col·lideixen entre si i formen planetes com la Terra. Tot això va durar uns 10 milions d'anys. Amb el material que va sobrar es van formar els 166 satèl·lits coneguts, tret de la Lluna, que és un cas particular. També queden, molt lluny dels planetes, milers de milions de cometes, restes glaçades de la nebulosa.

Planetes Exteriors

Els planetes exteriors (Júpiter, Saturn, Urà i Neptú) es van formar, sobretot, a partir de gas. Júpiter i Saturn són principalment hidrogen i heli, i a Urà i Neptú hi predominen l'aigua amb amoníac i metà dissolts. Però tots quatre tenen nuclis de roca.

Planetes Interiors

Els planetes interiors (Mercuri, Venus, Terra i Mart), anomenats terrestres, es van formar a partir de material sòlid (roca i metall).

A l'univers hi ha moltíssims planetes més (més de 300 coneguts el 2008), fet que significa que la majoria de nebuloses tendeixen a contreure's per formar estels amb el seu seguici de planetes.

La Lluna

La Lluna es va formar per la col·lisió d'un planeta menor contra la Terra.

Composició dels Estels

Podem saber la composició d'un estel amb el seu espectre.

Evolució de les Estrelles

Les estrelles que neixen amb una massa petita tenen una vida llarga i tranquil·la. En canvi, les grans i pesants tenen una vida curta i acaben malament.

  • Estrelles blaves (calentes): Rigel, Deneb, Canopus
  • Estrelles vermelles (fredes): Antares, Aldebaran

El Futur del Sol

El Sol s'expandirà fins a empassar-se la Terra, es convertirà en una gegant vermella. Després s'encongirà fins a ser una nana blanca, aproximadament de la mida de la Terra, i s'anirà refredant.

Supernoves

Una supernova és una explosió estel·lar que correspon a l'última etapa de l'evolució de determinats estels.

Meteorits, Cometes i Asteroides

  • Meteorit: cos natural originat a l'espai exterior que sobreviu a l'impacte amb la superfície terrestre.
  • Cometa: cos sòlid que en impactar amb l'atmosfera es desintegra.
  • Asteroide: objecte sòlid compost majoritàriament de roca i metalls, més petit que un planeta, que orbita al voltant del Sol.

Entradas relacionadas: