Origen i Evolució de la Vida i l'Ésser Humà

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,4 KB

L'Origen de la Vida

Hipòtesis sobre l'Origen

Hipòtesi de la Panspèrmia

Aquesta hipòtesi proposa que la vida va arribar a la Terra a través de meteorits que contenien molècules orgàniques. Defensada per Arrhenius, no explicava l'origen extraterrestre d'aquestes molècules. Inicialment, es creia que les molècules orgàniques només podien ser creades per éssers vius, però posteriorment es va descobrir que això no era cert. A més, els microorganismes no podrien sobreviure a les condicions de l'espai.

Hipòtesi d'Oparin

Oparin va proposar que la vida va sorgir a la Terra a partir de matèria inorgànica, en unes condicions específiques, fa uns 4.500 milions d'anys. Aquest procés va involucrar dues etapes:

  • Precursors químics: Agregats moleculars cada cop més complexos, afavorits per l'absència d'oxigen gasós, que destrueix les molècules orgàniques.
  • Fonts d'energia: Amb el refredament de la Terra, el vapor d'aigua es va condensar formant els oceans primitius. Els compostos formats s'hi van acumular, creant el brou primordial.

Modificant les condicions inicials i la mescla de gasos, s'han pogut obtenir nucleòtids (ADN i ARN) en experiments de laboratori.

De la Síntesi Prebiòtica als Primers Organismes

Oparin va postular que els monòmers orgànics es van unir formant polímers, i que a partir del brou primordial es van formar els coacervats, possibles precursors dels éssers vius. Encara es desconeix com es va passar dels coacervats a organismes amb informació genètica i les tres funcions vitals.

Hipòtesis Actuals

  • Hipòtesi d'Oparin Actualitzada: Considera una atmosfera primitiva reductora, possiblement amb oxigen, i la formació de carbonats i òxids de ferro. L'impacte de meteorits, que podrien haver portat els primers compostos orgànics, va provocar l'escapament de neó de l'atmosfera. Segons aquesta teoria, primer es va formar la membrana, després les proteïnes i finalment l'ADN o ARN.
  • Hipòtesi de l'ARN Primitiu: Proposa que l'ARN, capaç de replicar-se, va ser la primera molècula portadora d'informació genètica. Posteriorment, va evolucionar cap a l'ADN, més estable.
  • Hipòtesi dels Cristalls d'Argila: Suggereix que els cristalls d'argila van ordenar els aminoàcids, formant les primeres proteïnes. Aquestes, juntament amb el cristall, van quedar envoltades per una membrana, i la informació genètica va passar dels minerals a l'ARN.

Nutrició i Atmosfera

Els primers éssers vius eren heteròtrofs anaerobis i procariotes, que es van alimentar de la matèria orgànica del brou primordial. Amb l'esgotament d'aquesta matèria, van aparèixer els organismes autòtrofs. Fa 2.400 milions d'anys, va sorgir una atmosfera oxidant, permetent el desenvolupament dels organismes aerobis. La capa d'ozó, formada a partir de l'oxigen, va protegir les cèl·lules de la radiació ultraviolada, permetent la colonització del medi terrestre.

Teories Alternatives

  • Creacionisme (Fixisme): Creu que la Terra i els éssers vius van ser creats per un ésser superior.
  • Altres Fixistes: Com Carl von Linné i Georges Cuvier, que van proposar la teoria de les creacions successives o dels grans cataclismes.

L'Evolució Biològica

Teoria de Lamarck

Lamarck s'oposava al fixisme i proposava que els éssers vius tenen una tendència a la perfecció, adaptant-se al medi. Segons ell, la funció crea l'òrgan, i els caràcters adquirits s'hereten. Aquesta teoria, tot i ser intuïtiva, és errònia.

Teoria de Darwin

Darwin va establir els següents principis:

  • Les formes de vida evolucionen gradualment.
  • Els organismes semblants comparteixen un avantpassat comú.
  • La selecció natural, basada en la variabilitat i la supervivència del més apte, és el motor de l'evolució.

Neodarwinisme

El neodarwinisme integra la genètica a la teoria de Darwin, considerant les mutacions i la recombinació genètica com a font de variabilitat.

L'Origen de l'Ésser Humà

El procés d'hominització, iniciat fa uns 30 milions d'anys, es divideix en quatre fases:

  1. Fase Prehumana: Australopithecus i Homo habilis.
  2. Fase Humana Arcaica: Homo erectus.
  3. Fase Humana Primitiva: Homo neanderthalensis.
  4. Fase Humana Moderna: Homo sapiens i Homo sapiens sapiens.

Fa uns 50.000 anys, els humans van migrar des de l'Àfrica, colonitzant tot el planeta.

Etapes de l'Hominització

Australopithecus

Postura erecta, marxa bípeda, crani petit (400 cm3). Va viure a l'Àfrica fa entre 4 i 1,6 milions d'anys.

Homo habilis

Origen comú amb l'Australopithecus. Crani de 520-750 cm3. Va viure a l'Àfrica fa entre 2,3 i 1,4 milions d'anys.

Homo erectus

Va viure a Àfrica, Àsia i Europa fa entre 1,8 milions d'anys i 27.000 anys aC. Crani de 800-1.300 cm3.

Homo sapiens neanderthalensis

Va viure a Europa, Orient Mitjà i Àsia Central fa entre 20.000 i 35.000 anys aC. Crani de 1.500 cm3. Eren caçadors-recol·lectors, utilitzaven el foc i enterraven els seus morts.

Homo sapiens sapiens

Originari d'Àfrica, va colonitzar Àsia, Europa i Amèrica fa uns 130.000 anys. Crani de 1.300-1.500 cm3. Són els humans moderns, amb desenvolupament artístic i cultural.

L'Homonització: Adaptacions Clau

  • Bipedisme: Millora del camp visual i alliberament de les mans.
  • Reforç del Vincle Familiar: Major cura de les cries i desenvolupament de comportaments socials.
  • Canvi d'Alimentació: Dieta rica en proteïnes, reducció de l'aparell digestiu i desenvolupament del cervell.
  • Adquisició del Llenguatge: Comunicació i expressió d'idees.

Classificació de l'Espècie Humana

  • Regne: Animal
  • Classe: Mamífers
  • Ordre: Primats

Entradas relacionadas: