L'Origen de l'Ésser Humà: Teories Evolutives i Mètode Científic
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB
Quan es vol explicar per què quelcom és com és, cal destacar els seus orígens, és a dir, el seu desenvolupament i la seva evolució. La pregunta sobre quin és l'origen de l'ésser humà ha rebut moltes respostes ben diverses. Ens centrarem en les explicacions preevolucionistes i en les evolucionistes.
Explicacions Preevolucionistes
Les teories preevolucionistes sostenen que l'ésser humà no evoluciona ni canvia. La tradició bíblica, per exemple, explicava l'origen de l'home atenent a la teoria creacionista. El pensament creacionista es basava en una interpretació literal del llibre del Gènesi. Les seves tesis bàsiques eren:
- La creació separada de totes les espècies vives.
- La creació de l'home per Déu.
Aquestes concepcions partien d'un supòsit fixista: el caràcter inamovible de les espècies al llarg del temps. Els fixistes consideraven que l'adaptabilitat dels individus al medi és el resultat d'un disseny intel·ligent. Per a ells, això evidenciava l'existència d'un creador darrere tot el projecte de la vida.
Explicacions Evolucionistes
Les teories evolucionistes afirmen que l'ésser humà sí que evoluciona i presenta canvis fisiològics al llarg del temps.
Lamarck i l'Evolució
Jean-Baptiste Lamarck va ser un evolucionista que va criticar els preevolucionistes. Les seves teories principals eren:
- La funció crea l'òrgan: Els éssers vius (humans i animals) desenvolupen els seus òrgans per tal de satisfer les seves necessitats.
- L'herència dels caràcters adquirits: Si un caràcter és adquirit durant la vida d'un organisme, es pot transmetre a la seva descendència.
La Teoria de Charles Darwin
La teoria evolucionista de Charles Darwin, que apareix en la seva obra cabdal L'origen de les espècies, es pot resumir en tres tesis fonamentals:
- Les espècies s'esdevenen per transformacions continuades: Totes les espècies provenen d'unes altres d'anteriors per mitjà de canvis graduals.
- La selecció natural és el principi explicatiu de l'evolució: Els individus més ben dotats sobreviuen al medi i transmeten hereditàriament les seves característiques.
- L'ésser humà descendeix d'antics primats: Igual que la resta d'animals, procedeix per evolució d'espècies anteriors ja extingides.
Gregor Mendel i l'Herència Genètica
L'absència d'una teoria que expliqués quins eren els factors que influïen en l'herència biològica dels caràcters fou esmenada per Gregor Mendel. Aquest religiós agustí va formular una teoria de l'herència en la qual assegurava que els caràcters hereditaris estan determinats per factors específics. Més tard, aquests factors van ser anomenats gens. Els estudis de Mendel expliquen els canvis en les característiques de les espècies a partir d'alteracions o mutacions en el material genètic. La combinació de la teoria de la selecció natural i les doctrines mutacionistes és la base de les teories neodarwinistes, que completen els nostres coneixements actuals sobre l'evolució.
El Mètode Hipoteticodeductiu
El mètode hipoteticodeductiu és una combinació dels mètodes inductiu i deductiu. Combina la flexibilitat de la inducció i la rigorositat de la deducció. Consta de diversos passos:
- Definició del problema: S'inicia amb el descobriment d'una situació problemàtica per a l'ésser humà.
- Formulació d'hipòtesis: Es proposa una explicació que ha de ser coherent i estar d'acord amb l'actitud científica (rigorosa, neutra i contrastable).
- Deducció de conseqüències: Es deriven prediccions de la hipòtesi.
- Contrastació d'hipòtesis: Es verifica si les prediccions es compleixen.
- Refutació o confirmació d'hipòtesis: Es determina si la hipòtesi és vàlida o ha de ser descartada.
- Obtenció de resultats: Es conclou el procés amb els coneixements adquirits.