L'origen de l'univers: Big Bang, sistema solar i matèria fosca
Clasificado en Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,9 KB
L'univers: composició i origen
L'univers està format per grans buits que separen galàxies, i aquestes, per estels, planetes i nebuloses. Podem definir l'univers com un buit amb milions de cossos.
Els forats negres
Els forats negres són constel·lacions de matèria d'alta densitat o, dit d'una altra manera, concentracions de matèria fosca.
L'origen de l'univers: el Big Bang
Ja sabem que l'univers es va originar fa milions d'anys a partir d'una gran explosió que els científics han anomenat Big Bang.
L'efecte Doppler
S'ha detectat que en la llum que emeten les galàxies, les ones es desvien fins al vermell de l'espectre.
Com s'origina el Sol i el sistema solar?
- Una explosió supernova propera a una nebulosa de gas i pols que es trobava en la galàxia espiral que hem anomenat Via Làctia.
- Les ones que va produir aquesta explosió es van apropar a la nebulosa, generant que aquesta es contragués.
- A causa de la contracció, la nebulosa va col·lapsar, de manera que al centre es van produir altes temperatures, produint-se funcions entre nuclis que fabriquen heli i alliberen energia, creant una nova estrella: el Sol i els seus planetes.
L'univers observable i no observable
L'univers observable és aquell que inclou el que es veu a simple vista i tot el que es pot observar amb telescopi, tant de llum visible com en infraroig, ultraviolat, raigs X, etc.
L'univers no observable representa el 90% de la matèria de l'univers i és el que s'anomena matèria fosca.
La Via Làctia i el Supercúmul de Virgo
La Via Làctia forma part d'un grup d'unes trenta galàxies que s'anomena Grup Local, que al mateix temps forma part d'un conjunt de grups de galàxies, el Supercúmul de Virgo, que formaria part d'una altra estructura superior de l'univers.
La força de la gravetat i la teoria de la relativitat
La força de la gravetat és l'explicació que Newton va donar a aquests girs: els cossos s'atreuen entre si, i ho fan més intensament com més gran sigui la massa i més pròxims es trobin. És la Llei de la Gravitació.
Segons Einstein, la teoria de la relativitat: A partir del segle XX, Einstein va donar una nova explicació a la llei de la gravitació, dient que l'atracció dels cossos prové de l'acció de les grans masses sobre l'espai: les grans masses deformen l'espai, i així la Terra orbita al voltant del Sol, en un espai deformat per la massa del Sol. És la Teoria de la Relativitat General.
Els elements que coneixem i que són més abundants al nostre planeta, com l'hidrogen i l'heli, es van formar en els primers minuts del Big Bang.