Orígens de Barcelona: De Laietans a Bàrcino Romana
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,33 KB
La Ubicació Estratègica de Barcelona
Barcelona està situada a la costa mediterrània, en una plana d’uns 5 km d’ample limitada pel mar, la serralada del litoral i la desembocadura del Llobregat (Rubricatus) i del Besòs.
Els Primers Pobladors: La Laietània Ibèrica
El primer establiment humà a la zona data entre el 2000 i 1500 aC, proper a l’actual port. Els laietans foren els pobladors ibers que hi visqueren durant la prehistòria i el període ibèric. Els laietans visqueren entre el Llobregat, el Tordera, la costa i Montserrat. Barkeno ("el lloc de l'esplanada") fou la primera fundació d'aquests ibers a la ciutat i fou al turó del Tàber. El Tàber, amb 16,9 m d'alçada, constituïa un promontori que facilitava l'accés al mar. Estava situat en una plana fèrtil entre els dos rius. Fou durant l'època cartaginesa que començà a adquirir una certa importància.
Llegendes Fundacionals de Barcelona
La Llegenda d'Hèrcules i la Barca Nona
Els romans atribuïen la fundació de la ciutat a Hèrcules. Després del seu quart treball, s'uní als Argonautes, liderats per Jàson, creuant el Mediterrani amb nou vaixells. Una tempesta dispersà l'estol prop de la costa catalana. Tots els vaixells aconseguiren reagrupar-se, tret d'un. En arribar a la costa, Hèrcules va trobar el naufragi de la Barca Nona junt a Montjuïc. Als tripulants els agradà tant el lloc que, amb l'ajut d'Hèrcules i Hermes, van fundar una ciutat amb el nom de Barcanona.
La Fundació Cartaginesa d'Hamílcar Barca
La llegenda d'origen cartaginès diu que cap al 230 aC, Hamílcar Barca, pare d'Hanníbal, va fundar la ciutat amb el nom de Barkenon, Barcelino o Barci Noua en relació al seu llinatge. Aquesta fundació estaria vinculada al pas dels cartaginesos per aquestes terres durant la Segona Guerra Púnica.
Bàrcino Romana: Fundació i Desenvolupament
L'Arribada Romana i la Fundació de Bàrcino
Els romans van fundar Bàrcino al segle I aC (pels voltants de l'any 15 aC) sota la protecció de Gai Juli Cèsar i d'Octavi August.
La Importància de Tàrraco i la Via Augusta
Quan els romans van desembarcar a la península per lluitar contra els cartaginesos, van establir la seva capital a Tàrraco, la qual ja feia dos segles que gaudia de gran esplendor i importància.
Aviat va caldre una carretera, i així va néixer la Via Augusta, que uniria Tàrraco i les mines de metall de València i Múrcia amb el port d'Empúries i amb la Gàl·lia. Aquesta via passava per on avui hi ha Barcelona.
Economia i Recursos de la Colònia Romana
El Port i el Comerç Marítim
L'existència d'un port natural en aquesta costa, un dels poquíssims que s'hi troben, va fer que des d'aquí sortissin les mercaderies cap a la metròpoli (cereals, vi, salaó de peix, garum...). Per aquest fet, va aparèixer una petita població que es va acabar establint com a colònia.
L'Explotació Agrícola i les Uillae
El territori (ager) va ser objecte d'una parcel·lació o centuriació entre els colons i d'una intensa explotació agrícola per mitjà de nombroses uillae. Una de les produccions més comercialitzades de la zona era el vi, però també s'hi van conrear cereals.
Pesca i Altres Recursos Naturals
També es va practicar la pesca, en la qual destacaven per la seva fama les ostres. Altres recursos presents al territori van ser el ferro de les mines de Gavà i el gres de Montjuïc, el material constructiu per excel·lència per a la major part de les edificacions de Bàrcino.
El Llobregat com a Via de Comunicació
El comerç va ser un altre motor econòmic de la ciutat. En aquest sentit, cal destacar que el Llobregat era una important via de comunicació cap a l'interior.
L'Urbanisme de Bàrcino: Castrum i Oppidum
El Cardo, el Decumanus i el Fòrum
Inicialment, la ciutat va prendre la forma urbana de castrum (campament) i després d'oppidum (ciutadella). Es van traçar els habituals eixos organitzadors, el cardo i el decumanus, i un espai central o fòrum, assentat sobre el turó del Tàber.
Els dos carrers principals partien de les quatre portes i formaven una creu: el Decumanus Maximus s'estenia sobre l'eix muntanya-mar, ara ocupat pels actuals carrers del Bisbe, de la Ciutat i del Regomir, mentre que el Cardo Maximus seguia l'eix perpendicular al primer (Besòs-Llobregat), corresponent als actuals carrers de la Llibreteria i del Call.
La Muralla Romana i la Població
El conjunt estava emmurallat, amb un perímetre d'1,5 km i protegint un recinte de 12 ha. El màxim esplendor de l'època romana es va donar durant el segle II, amb una població que devia oscil·lar entre els 3.500 i 5.000 habitants.
Els primers colons van ser d'origen itàlic: legionaris llicenciats de les guerres càntabres, lliberts de la Narbonensis i colons itàlics. Completaven el panorama ciutadà de la colònia comerciants, funcionaris, militars, artesans, obrers i un bon nombre d'esclaus. La població era reduïda, d'uns 2.000 habitants com a màxim.