El Pacte de Sant Sebastià i la Fi de la Dictadura
Clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,73 KB
El Pacte de Sant Sebastià
Context històric
L'oposició creixent a Primo de Rivera es va intensificar encara més quan el rei i la seva camarilla es van convèncer que la permanència de la dictadura era un perill per a la monarquia. En aquesta situació, Alfons XIII va optar per retirar la confiança al dictador, que va dimitir el 30 de gener del 1930.
El general Berenguer va ser l'encarregat de substituir-lo amb la missió d'organitzar un procés electoral progressiu que permetés tornar a la normalitat constitucional (Dictablanda). L'oposició va començar a organitzar-se i els republicans, els catalanistes d'esquerra i el PSOE van acordar la signatura del Pacte de Sant Sebastià (agost del 1930), un programa per presentar-se a les eleccions i constituir un comitè revolucionari que es va convertir en el govern provisional de la futura república. Els signants van adquirir el compromís que el nou règim reconeixeria el dret a l'autonomia de Catalunya, del País Basc i de Galícia.
Cap a les eleccions de 1931
Berenguer va ser incapaç de complir la tasca encomanada i el 1931 va ser substituït per un govern presidit per l'almirall Aznar, que va convocar uns comicis als tres nivells establerts: municipals, provincials i legislatius. El govern va decidir fer en primer lloc les eleccions municipals, perquè les considerava menys perilloses per a la monarquia, i les va fixar per al 12 d'abril del 1931. S'intentava tornar a la normalitat com si no hagués passat res, però Alfons XIII s'havia compromès excessivament amb la dictadura i les eleccions es van presentar com un plebiscit a favor o en contra de la monarquia.
Anàlisi del manifest del comitè revolucionari
El manifest del comitè revolucionari és una font primària (contemporània als fets) de caràcter polític. El tema és el Pacte de Sant Sebastià, fent referència al lloc on va succeir.
- Les primeres línies del text són els motius del perquè es va donar aquest pacte, és a dir, la justificació. Més endavant fa referència a la violació a la constitució portada a terme pel mateix rei amb ajuda del caciquisme.
- En el segon paràgraf s'expliquen els objectius. El principal és acabar amb l'etapa borbònica, és a dir, acabar amb la monarquia d'Alfons XIII per una nova constitució sota el principi de la sobirania nacional i la separació de poders.
- Per últim, el tercer paràgraf esmenta que prendran el càrrec del poder polític amb caràcter de govern provisional, és a dir, com ho portaran a terme concloent amb: "Visca la República".