Palau de la Música Catalana: Anàlisi Arquitectònica i Modernisme

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,66 KB

Palau de la Música Catalana: Anàlisi Formal

Espai Exterior: Façanes i Elements Decoratius

L'edifici presenta dues façanes de maó vermell, amb arcades a la planta baixa i una tribuna coronada per arcs apuntats, que està decorada amb columnes de mosaics i bustos de diferents compositors (integració de les arts aplicades). Al xamfrà s'hi troben elements decoratius com un medalló, els arcs campanells sostinguts per robustes columnes i la balconada que envolta tot l'edifici, a més del grup escultòric al·legòric de Miquel Blay. A la part superior, l'edifici es tanca amb un àtic àmpliament decorat amb mosaics i una cúpula a la terrassa.

Espai Interior: L'Auditori i la Claraboia

Podem dividir l'edifici en tres parts principals: els accessos, on s'hi troben les monumentals escales; l'auditori, i l'escenari. L'espai intern del Palau es concep com una gran capsa de vidre, amb una gran claraboia multicolor que penja del sostre. Tots els elements formen un conjunt orgànic i una sensació d'unitat:

  • Llotges
  • Escenari
  • Butaques

Està molt decorat amb mosaics i escultures, creant una atmosfera única.

L'Estil Modernista del Palau de la Música

Característiques Clau del Modernisme Català

El Modernisme, com a moviment arquitectònic, sorgeix al voltant dels anys 1890-1910. Es caracteritza per reaccionar contra l'historicisme acadèmic, proposant una arquitectura decorativa inspirada en la natura. Els qui reclamaven aquestes formes més “refinades” eren la burgesia industrial, que volia alguna cosa més del que oferia la producció de les fàbriques. Els seus trets més característics són:

  • Trencar amb la tradició
  • Aprofitar els avantatges que ofereixen la tècnica i la indústria
  • La integració i relació entre les diferents arts
  • Reivindicar el treball artesà

Tendències del Modernisme: Ondulat i Geomètric

Dins el Modernisme es van presentar dues tendències principals: l'ondulat i el geomètric.

Funció, Contingut i Significat del Palau

Significat i Funció Pública del Palau de la Música

El Palau de la Música va ser construït per acollir la seu de l'Orfeó Català i, alhora, com a sala de concerts. És un manifest de l'orgull nacionalista dels catalans, de la cultura dels quals està ple de referències i símbols. L'edifici s'ha convertit en un emblema patriòtic, fortament lligat al moviment de la Renaixença. Principalment, la seva funció, com ja s'ha esmentat, és acollir la seu de l'Orfeó Català i servir com a sala de concerts; per tant, té una funció pública destacada.

Entradas relacionadas: