Paradigmes de Recerca: Ontologia, Epistemologia i Metodologia
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB
Ontologia, Epistemologia i Metodologia en la Recerca
Ontologia: Planteja quina és la realitat.
Metodologia: Caràcter del procediment, conèixer el món mitjançant un procés tècnic.
Epistemologia: Reflexió sobre com conèixer el món. Quina seria la forma d’abordar el món.
Paradigmes des del punt de vista metodològic
- Paradigma Quantitatiu (P. Quant): Es parla del positivisme o del funcionalisme. Fa èmfasi en la mesura objectiva. La recollida d'informació és estructurada i sistemàtica.
- Paradigma Qualitatiu (P. Qual): Parlem de l'historicisme, interaccionisme simbòlic. Fa èmfasi en l’actor individual. La recollida d'informació és flexible. Fa una anàlisi interpretacional. Busca resultats ideogràfics.
Els 3 Paradigmes
(Conjunt d’elements associats i impossibles de combinar amb altres elements; a diferència de les perspectives teòriques):
- Positivisme: Interès en explicar, controlar. La naturalesa és singular, fragmentable. La relació entre el subjecte i l’objecte és independent, neutral, lliure de valors. Idea de les lleis físiques (Durkheim). S’associen als mètodes quantitatius.
- Interpretatiu: Interès en comprendre, interpretar. La naturalesa és constructiva, múltiple. La relació entre subjecte i l’objecte és interrelacionada. Està limitada pel context i el temps. S’associen als mètodes qualitatius.
- Crític: La naturalesa és constructiva, múltiple. La relació entre el subjecte i l’objecte és interrelacionada, influïda per la relació i el compromís com l’alliberació humana. No vol conèixer el món sinó transformar-lo. S’associen als mètodes qualitatius.
La “Guerra de Paradigmes”
Des del punt de vista de la metodologia parlem de paradigmes quantitatius (positivisme) i qualitatius. Són de caràcter més teòric (perspectives teòriques).
Fer quantitatiu = Tenim una realitat, un món empíric molt complex. Tenim diferents formes de simplificació. Triem una estratègia o una altra de simplificació de la realitat, no és que ens posicionem en un paradigma o un altre.
Una de les formes de simplificació és quedar-me amb moltes unitats però poques variables (enquestes). Altra forma és quedar-se amb moltes variables però s'ha de treballar amb poques unitats, amb pocs casos.
Relacions entre Paradigmes
Quan fem recerca no es comença des del paradigma, ens situem en un marc teòric. Existeixen unes relacions entre el paradigma metateòric i el paradigma metodològic. El marc teòric específic, la teoria que faig servir per abordar l’objecte que vull estudiar. Una recerca parteix d’elements teòrics i elements metodològics, aquests s’han de relacionar entre si. El disseny són les decisions que fem sobre el treball de camp; quina informació ens interessa, selecció i recollida de dades, tècniques d’anàlisi de dades.
Recerca: Diferents Elements
- Un projecte és el fruit d'una concepció teòrica i una concepció metodològica.
- Concepció teòrica: perspectives teòriques. Prové d’haver llegit perspectives teòriques que és el que ja s’ha escrit del nostre objecte d’estudi. És el plantejament del projecte.
- Concepció metodològica: Les estratègies metodològiques és el coneixement ja existent en el plantejament de la literatura.
3 Perspectives Teòriques (Enfocament Qualitatiu)
- Perspectiva etnogràfica: Comencen a posar les bases de l’observació participant. L’etnografia té l'observació com a font d'informació principal. És a nivell micro.
- Perspectiva fenomenològica: Volen veure quin és el nostre lloc en el món i com entenem el món que ens envolta. Utilitzen l'entrevista.
- Perspectiva interaccionista: Tant important és el que jo faig com el que fan els altres, tant important és el meu punt de vista, com el que fan els altres en relació al meu punt de vista.
Estratègies Metodològiques
- Estudis de casos: Plantejament deductiu, utilitzem dades existents.
- Teoria fonamentada: Plantejament inductiu, no utilitzem coneixement existent.