Participació de Catalunya en el Dret Europeu

Clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,93 KB

Participació en el Dret Europeu: Informació i Objeccions

També es parla del dret a la informació, i és que l'article 186.4 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya (EAC) preveu que la Generalitat ha de ser informada de qualsevol iniciativa i proposta presentada a la UE, de la mateixa manera que l'article 185.1 EAC preveu que la Generalitat sigui informada i pot fer objeccions sobre tractats internacionals.

Participació dels Parlaments Autonòmics

Pel que fa a la participació dels parlaments autonòmics, la UE ofereix la possibilitat que cada parlament nacional pugui consultar, quan sigui procedent, els parlaments regionals amb competències legislatives sobre si una mesura determinada s'ajusta al principi de subsidiarietat. L'article 188 EAC preveu que el Parlament participa en els procediments de control del principi de subsidiarietat i de proporcionalitat que estableixi el dret de la UE amb relació a les propostes legislatives europees si aquestes propostes afecten les competències de la Generalitat. Aquesta previsió s'ha concretat amb la llei de l'estat 24/2009, per la qual es regula la Comissió Mixta per la UE i s'estableix l'obligació de consultar els parlaments autonòmics en tots els casos. Tot i això, no s'ha establert res sobre la vinculació o no dels dictàmens dels Parlaments.

Participació en l'Aplicació del Dret Europeu (Fase Descendent)

En aquest apartat es parla de:

Execució del Dret Europeu per part de les CCAA

És el punt on les CCAA intervenen més. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha determinat que correspon a l'ordenament intern dels estats membres determinar els òrgans competents i el procediment necessari per executar el dret europeu. Tot i això, l'Estat no pot dir que no executa el dret europeu en un país perquè no correspon a l'Estat, sinó que a les entitats territorials. El Tribunal Constitucional (TC) diu que no hi ha cap títol competencial en favor de l'Estat per executar el dret europeu. I és que el dret europeu no diu si ha de ser desenvolupat per l'Estat o per les CCAA i dona llibertat a l'ordenament intern. D'aquesta forma, l'article 113 EAC estableix que correspon a la Generalitat el desplegament, l'aplicació i l'execució de la normativa de la UE quan afecti l'àmbit de les seves competències. Per tant, les regulacions europees no modifiquen la distribució interna de competències.

Mesures Internes d'Abast Superior al Territori Català

L'article 189.2 EAC parla per a aquells casos en què l'execució del dret de la UE requereixi l'adopció de mesures internes d'abast superior al territori de Catalunya que les CCAA competents no puguin adoptar per mitjà de mecanismes de col·laboració o coordinació i diu que per aquests casos l'Estat ha de consultar la Generalitat abans d'adoptar mesures. A més a més, la Generalitat ha de participar en els òrgans que prenen mesures i, si no és possible, ha de fer un informe previ sense comprometre la llibertat de l'Estat.

Substitució de la Normativa Bàsica de l'Estat

L'article 189.3 estableix que en el cas que la UE estableixi una legislació que substitueixi la normativa bàsica de l'Estat, la Generalitat pot adoptar la legislació de desenvolupament a partir de les normes europees.

La Gestió dels Fons Europeus

L'Estat central ha absorbit competències importants de les CCAA a través de la gestió de fons europeus. L'atribució directa a l'Estat d'ajuts sobre una determinada matèria per part d'aquest ha permès que sigui l'Estat central qui, per mitjà d'aquesta activitat de foment, estableixi determinades polítiques sectorials que corresponia fixar a les CCAA per ser titulars de la competència concreta. Per aquest motiu, l'article 190 EAC estableix un reforçament de les competències de la Generalitat en la gestió dels fons europeus. Es remet a l'article 114 i 210 EAC.

Competències de la Generalitat en la Gestió dels Fons

  • Competència Exclusiva: La Generalitat té la facultat d'especificar els objectius als quals es destinen les subvencions europees territorialitzables i la regulació de les condicions d'atorgament, gestió i tramitació.
  • Competència Compartida: Correspon a la Generalitat precisar els objectius als quals es destinen i completar la regulació de les condicions d'atorgament.
  • Competència Executiva: La Generalitat s'encarrega de la gestió, tramitació i concessió.
  • Subvencions no Territorialitzables: La Generalitat també participa, en els termes que fixa l'Estat, de les subvencions no territorialitzables. Aquesta participació es vehicula a partir de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat.

Entradas relacionadas: